'Trafpista': Sarokba szorították a trafikmutyi élő szobrát

"Nem marad más hátra, minthogy bocsánatot kérjenek, és lemondjanak", vágta a szekszárdi városvezetők szemébe Ilosfai Gábor a dél-dunántúli város közgyűlésének reggeli ülésén. Az MSZP városi elnöke szerint egyértelmű, hogy Szekszárdon politikai alapon játszották családtagok és ismerősök kezébe a trafikokat, és a skandalumot tetézve még el is akarták ezt tagadni, noha a nyilvánosságra került egy, a mutyi tényét igazoló hangfelvétel. Éppen ezért a szocialista politikus napirendre akart vetetni egy indítványt, miszerint a polgármester és a vezérkar mondjon le. Az indítványt a helyi hatalom emberei leszavazták.

A közgyűlés termébe mintegy tucatnyi trafikkárosult is benyomult, hogy egy petíciót adjon át Horváth István polgármesternek. A "leirat" azt követeli, hogy a vélhető összefonódások miatt a nyertesek azonnal adják vissza az összes szekszárdi koncessziós jogot. A Trafikkárosultak Mozgalmának mozgalma persze nemcsak petícióban üzent, hanem egy transzparenst is kifeszített, rajta a szöveg "Ébresztő! Ingatlanadó, trafikmutyi, korrupció! A helyzetet menteni próbáló fideszes többség - Ilosfai indítványának leszavazása után - zárt ülést rendelet el, kívül rekkentve a trafikkárosultakat és a sajtót.

Mivel a fideszes városvezetés nem mondott le, ígérte Ilosfai Gábor, az MSZP továbbra is minden eszközzel politikai nyomást gyakorol Horváth Istvánra és csapatára, hogy szembesüljenek tetteik következményével. A képviselő emlékeztetett Harangozó Tamás az MSZP Tolna megyei elnökének szavaira: "A Fidesz felé egyetlen követelésünk lehet, távozzanak a közéletből, adják vissza városunk becsületét".

Csak a mohóság

Emlékeztetőül: pénteken a szocialisták a trafikmutyi fővárosában tüntettek. Ami ma Magyarországon zajlik nem más, mint szervezett bűnszövetkezetben elkövetett tolvajlás, jelentette ki Mesterházy Attila. Az MSZP elnök-frakcióvezetője azon a demonstráción beszélt, amelyen több százan a trafikmutyiba keveredett fideszes városvezetés lemondást követelték. A szocialista pártelnök a kormánypárti politikusokról azt mondta: ezekben az emberekben nincs becsület, nincs lelkiismeret, csak mohóság. Arra emlékeztetett, hogy azt a hajdúszoboszlói honlapot, amelyik a helyi trafikbotrányról tájékoztatta az ott élőket és az egész országot, megtámadták és ellehetetlenítetté.


Beszélt arról is, hogy Nánási-Kocsis Norbert miskolci fideszes önkormányzati képviselő családtagjai bejelentették, hogy az őket ért támadások miatt nem kötik meg a koncessziós szerződést az általuk megnyert trafikokra. Mesterházy szerint minden helyi és országos fideszes politikusnak követnie kellene ezt a példát. Az MSZP elnöke felszólította Szekszárd kormánypárti vezetőit: oszlassák fel a városi közgyűlést és írjanak ki új választásokat.

Ha a szocialisták kormányra kerülnek, felül vizsgálják a trafikpályázatokat - hangsúlyozta a szocialista politikus Harangozó Tamás, az MSZP elnökségi tagja, a párt Tolna megyei elnöke szintén új választásokat követelt, mert véleménye szerint Szekszárd megérdemel egy új, tisztességes városvezetést. A képviselő a trafikpályázatokat központilag szervezett hadjáratnak nevezte, amelynek egyetlen célja, hogy a fideszes zsebeket megtömje.