Belföld, Gazdaság | Matolcsy György benzinár
2011. július 27. 12:36

Tragikus gazdaságpolitika

Bruttó 3 és 4 forinttal emelte a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt szerdán. A változással a benzin átlagára újra csúcsra emelkedett, s elérte a 388 forintot, míg a gázolajé 375 forintra nőtt. Az autósok ugyanakkor 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

A szocialista Józsa István szerdai sajtótájékoztatóján Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert hibáztatta az üzemanyagok árának növekedéséért, mondván, annak elsődleges oka az energetikai különadó. Az MSZP-s politikus szerint az áremelkedésben szerepe volt a forint árfolyamának esését okozó tavaly nyári, a magyar gazdaság helyzetét a görög válsághoz hasonlító fideszes nyilatkozatoknak is, az árfolyam ugyanis azóta sem állt helyre.

Kitért arra is, hogy a 400 forintot közelítő benzinár több mint fele a jövedéki adó, amit a kormány "egy tollvonással" csökkenthetne.

Józsa István bírálta a bankadót is, amely miatt szerinte a pénzintézetek nem biztosítanak elegendő hitelt a beruházásokhoz, így a gazdaság beindításához.