Belföld | születésszám népesedés
2013. július 18. 11:25

Tragikus képet mutat a születésszám

Az MSZP elnökségi tagja úgy vélte: nemcsak család-, gyermek-, hanem nőellenes politikát is folytat Orbán Viktor és kormánya és ezt a legfrissebb KSH-adatok is mutatják.

Tragikus képet mutat a születésszám, egyre kevesebb gyermek jön a világra és egyre inkább öregedik a magyar lakosság - fejtette ki, hozzátéve: a kormány ugyanakkor folyamatosan azt kommunikálja, hogy sikeres a családpolitikája. Problémának látta azt is, hogy több százezer fiatal dolgozik külföldön, akiknek gyermeke nem Magyarországon fog megszületni.

Szerinte mindez azért történik, mert bevezették az egykulcsos adórendszert, ami a jómódúaknak kedvez, hasonlóan a családi adókedvezményhez, emellett három év alatt 30-féle új adónem lépett be. "Iszonyúan magas" a munkanélküliség, fizetőssé tették a bölcsődét, és az új Munka törvénykönyvének számos pontja hátrányosan érinti az édesanyákat.

Kitért arra is, hogy ezzel szemben az MSZP igazságos, szabad és biztonságos országot fog építeni, ahol az emberek napról-napra jobban élnek, és törekednek arra, hogy gyermekek ne éhezhessenek. Jelezte: kis füzetet állítottak össze, amelyben elképzeléseiket rögzítették a helyzet javítására.

Az előzetes adatok szerint 2013 első öt hónapjában kevesebb gyermek született és kevesebben haltak meg az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-vel.

Az előzetes adatok alapkán ebben az időszakban a természetes fogyás 19 757 fő volt, ami 1006-tal kevesebb az egy évvel korábbinál. Így a természetes fogyás mértéke a 2012. január-májusi 5,0 ezrelékről 4,8 ezrelékre mérséklődött.

A közlemény szerint a születésszám az év mind az öt hónapjában alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, összességében január és május között 34 451 gyermek született, ami 5,5 százalékkal kevesebb, mint 2012 azonos időszakában.

A halálozások száma 5,3 százalékkal csökkent, idén január és május között 54 208-an haltak meg.