Trócsányi László abban érdekelt, hogy minél több devizahiteles veszítse el a perét

Miközben a kormány a devizahitelesek megmentéséről "papol", Trócsányi László igazságügyi miniszter az ügyvédi irodája révén abban érdekelt, hogy minél több devizahiteles veszítse el a perét.

Szakács László, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón azt firtatta, kinek az érdekében jár el Trócsányi László és van-e benne morális gát az ügyben, hogy a résztulajdonában álló ügyvédi iroda nem vállal olyan ügyeket, amelyek a magyar emberek érdekét sértik.

Emlékeztetett arra, a miniszter szünetelteti ügyvédi tevékenységét, de megtartotta résztulajdonát ügyvédi irodájában, amely közpénzből "elég komoly" megrendeléseket kap.

Szakács László azt mondta, Trócsányi László ügyvédi irodája most az egyik külföldi pénzintézetet, az Erste Bankot képviseli a devizahiteles perekben, azaz a miniszter abban érdekelt, hogy több devizahiteles elveszítse a bank elleni perét.

Az ellenzéki politikus szerint erre az esetre nem lehet jogszabályt alkotni, de ha Trócsányi Lászlóban nincs ezzel az üggyel kapcsolatban morális gát, akkor le kell mondania.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, Orbán Viktor miniszterelnöktől azt kérdezik: van-e benne annyi spiritusz, hogy lemondatja-e azt a miniszterét, aki így "a nyomor vámszedője" lesz a devizahiteles perekben.

Kitért arra is, az sincs rendben, hogy a szóban forgó ügyvédi iroda közpénzből a Matolcsy-alapítványokat képviseli, illetve hogy a kaszinóperben a magyar állam érdekében jár el szintén közpénzből.

Hozzátette: ezekre az esetekre érdemes volna valamilyen összeférhetetlenségi szabályt alkotni, hogy ne lehessen olyan valaki kormánytag, akinek ügyvédi irodája közpénzből megbízásokat kap.

Az ellenzéki politikust kérdezték arról, hogy a hvg.hu információja szerint a szakdolgozók hiánya miatt június végétől bezár a szegedi orvosi egyetemhez tartozó Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Geriátriai és Krónikus Osztályának férfi részlege. Szakács László közölte, Orbán Viktor a napokban csak magáról, a saját hatalmáról és Soros Györgyről beszélt, jobb lett volna, ha miniszterelnök ezekről a problémákról, "a rohadó egészségügyről" beszélt volna.

Egy másik kérdésre elmondta, az MSZP döntött arról, hogy támogatja a Jobbik alkotmánybírósági beadványát a plakáttörvény ügyében. Vannak feltételeik, azokról a szakértők egyeztetnek - jelezte. Közölte, csak azt a beadványt írják alá, amely teljes egészében tartalmazza érveiket.