Belföld | felsőoktatás közoktatás
2012. november 22. 11:34

Tudásválságot okozott a kormány oktatáspolitikája

A politikus arról beszélt, hogy kiszivárgott hírek szerint ismét több mint 8000-rel csökkentik az államilag támogatott felsőoktatási férőhelyeket. Szerinte ez egy újabb óriási lépés a világon sehol sem létező, teljesen önfenntartó felsőoktatás irányába, ahol minden költséget kizárólag a hallgatók állnak, és amely nagyon rosszat tesz a magyar gazdaságnak és a társadalomnak is.
    
Kunhalmi Ágnes úgy értékelte: ez a lépés kiszorítja azokat a gyerekeket a felsőoktatásból, akik odavalók lennének, és ez már nem csak a szegényeket érinti, hanem a középosztály gyerekeit is.    
    
Felhívta a figyelmet arra, hogy sajtóhírek szerint azoknak a képzéseknek - így az informatikai, természettudományos, műszaki vagy agrár karoknak - a keretszámait is "megvágnák", amelyeket egy éve még prioritásnak tartott a kabinet.
    
Szerinte a felsőoktatás ilyen beszűkítése óriási károkat fog okozni, emellett azonban ott vannak még a közoktatásban tett "drasztikus" kormányzati lépések, így a tankötelezettség korhatárnak leszállítása, a buktatás visszaállítása az alsó tagozaton és a szakképzés "lebutítása", amelyek azt eredményezik, hogy el sem jutnak a gyerekek a felsőoktatásig.
    
Kijelentette: a kormány ezekkel a lépésekkel tudásválságot idézett elő Magyarországon, vagyis nemhogy csökkentette volna a világgazdasági válság okozta kihívásokat a magyar lakosságon, hanem maga állította elő azt a válságot az oktatásban, ami egy nagyon versenyképtelen és elszegényedő ország képét vetíti előre.