Túlbecsült növekedés, alulbecsült infláció

Tukacs István országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón arról beszélt: a kormány adópolitikája miatt az alacsony keresetűek bére átlagosan csak 2 százalékkal emelkedett, miközben az infláció a becsült 3 százalék körüli helyett 4,7 százalék, azaz sokak reálkeresetek csökkent. Így hibás volt az a kormányzati elképzelés, hogy a növekvő vásárlóerő majd a gazdaság bővülését eredményezi - tette hozzá.

A számvevőszéki és költségvetési bizottság szocialista tagja kifejtette: az adatok alapján a kormány által várt 3 százalékos gazdasági növekedés nem teljesül, csak 2-2,5 százalék körül alakul, a nem megfelelő ütemben bővülő gazdaság pedig képtelen arra, hogy több embert foglalkoztasson, s ez a munkanélküliségi adatokból is kiolvasható.

Megismételte: az MSZP szerint a 250 milliárd forintos zárolás, a kormány hibás prognózisai és a várt bevételek elmaradása miatt pótköltségvetésre van szükség. Szerinte a büdzsé struktúrája rossz, a magán-nyugdíjpénztári vagyon "elkobzása" nélkül a hiány a vártnál lényegesen magasabb lenne.