Belföld | maffia mezőgazdaság
2015. június 09. 11:38

Úgy tűnik, a földművelésügyi tárca vonzza a bűnözőket

Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő a keddi parlamenti ülésnapon emlékeztetett arra, hogy 84 emberrel szembeni vádemeléssel zárult a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalon (MVH) belül működő, támogatást lenyúló maffia elleni eljárás. Mint mondta, az ügyben magas beosztású, a kormánnyal komoly kapcsolatrendszerben álló emberek is érintettek. Hozzátette: az elsőrendű vádlott Drajkó Miklós, az MVH volt elnökhelyettese, a vádlottak között van a hivatal egykori kifizetési igazgatója, Hörömpő Nándor is. Úgy tűnik, a minisztérium vonzza a bűnözőket - közölte. Hozzátette: a korrupciót világos szabályokkal lehet megfogni, és az MVH-nál úgy látszik sikerült is, bár az új ellenőrzési szabályok megnehezítik a termelők életét.

 

Erkölcsi kötelesség a gondoskodás
    

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka szerint rögzíteni kell, hogy voltak olyan vezetői az országnak, akik hatalmi mámorból, nacionalista ideológia alapján harcoltak, öngyilkos háborúba sodorták az országot. Mint mondta, nemzeti minimumnak kell lennie az elesett katonák megbecsülésének, hozzátartozóikról való gondoskodásnak.

Az ellenzéki politikus azt mondta: le kell szögezni azt is, hogy a totalitárius diktatúra kiszolgálóit, fenntartóit, nyilasokat, nácikat, kommunistákat soha senki nem fog rehabilitálni.

Felidézte, hogy a hadiárvák, hadiözvegyek támogatásáról mindig konszenzussal döntött a parlament, s ezt a javaslatot is támogatják.

Harangozó Tamás azt ugyanakkor szóvá tette, hogy az ellátások mértéke az öregségi nyugdíjminimumhoz kötött és elfogadhatatlanul alacsony. Jelezte, hogy nem lehet kizárni, hogy magyar katonák ezt követően is életüket veszítsék különböző missziókban, s fontos tudatni velük, hogy baj esetén az állam nem hagyja cserben őket. Azt kérte a kormánypárti előterjesztőktől, hogy érjék el a nyugdíjminimum emelését.

 

Az MSZP nem ért egyet a törvényjavaslattal
    
Tóth Csaba, az MSZP vezérszónoka felszólalásában ésszerűtlennek tartotta az uniós kifizetéseket végző intézményrendszer átalakítását és úgy értékelt, hogy a kormány fejlesztéspolitikájában túlárazott óriásprojektekben gondolkodott. Az ellenzéki politikus azt is mondta: a korrupció befolyásolja a döntéseket, a kormány szűkre szabja az indulni képes pályázók körét és túlárazza a projekteket.

A szocialista politikus szerint a javaslat nem segíti a versenyt és nehezebben értelmezhető feltételeket szab, s szerinte sérül a felelős közpénzfelhasználás alapelve. Hozzátette: aggályos a kizárás és az öntisztázás lehetősége, a befolyásolás és információszerzés megkísérlésének büntetése pedig számos kérdést vet fel.

Tóth Csaba jelezte: bízik abban, hogy a vita során sokat javul az indítvány.