Ügyészségi asszisztálás a megtévesztő videóhoz

Braun Róbert szocialista képviselőjelölt arról számolt be: az ügyészség elutasította feljelentését azzal a videóval kapcsolatban, amelyben szerinte visszaéltek a Nemzeti Választási Iroda honlapjának címével.

Braun Róbert hozzátette, annak ellenére tette ezt az ügyészség, hogy megállapította: a felvétel megtévesztésre alkalmas.
    
Ezt azzal indokolták, hogy a felvételen hallható szöveg a választói akarat kinyilvánításával kapcsolatban semmilyen valótlan körülményt nem tartalmaz, amely téves képzet kialakítására lenne alkalmas.
    
Emlékeztetett: február elején egy olyan rövidfilm jelent meg egy videomegosztó oldalon, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök is látható, és amelynek végén feltűnik a www.valasztas.hu honlapcím is. Az NVI elhatárolódott a videótól, bár feljelentést nem tett nevének felhasználása miatt – fűzte hozzá a képviselőjelölt.
    
Braun Róbert szerint a felvétel alkalmas arra, hogy megingassa a szavazók bizalmát a választás tisztaságában. Úgy fogalmazott: bár egyértelmű, választási csalás történt, a jog őreire, a főügyészségre nem lehet számítani. Kifogásolta még, hogy az ügyészségi határozat szerint, mivel saját maga nem sértettje az esetnek, panasszal sem élhet az elutasító határozattal szemben.