Belföld | ügynökkérdés népszavazás
2012. március 19. 14:52

Ügynökkérdés - az MSZP támogatja a parlamenti vitanapot

Schiffer András múlt kedden jelentette be, hogy az LMP politikai vitanapot kezdeményez az állambiztonsági múlt feltárása ügyében.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője elmondta továbbá: szolidárisak Schiffer Andrással, megengedhetetlennek tartják ugyanis, amit Lázár János Fidesz-frakcióvezető a felmenőiről mondott. (Lázár János a szombati Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott: "Egyenesen pofátlannak tartjuk, hogy a Kádár-rendszer egyik vezető diplomatájának, egy kommunista kollaboránsnak a leszármazottja terjeszti be az LMP javaslatát", amely megismerhetővé tette volna az 1989 előtt készült állambiztonsági aktákat.)

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség hétfőn felkérte a kormányt, hogy május 15-ig dolgozza ki azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a kommunista rendszer bűneit feltáró Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozását, Mesterházy Attila közölte: attól tartanak, hogy ez csak figyelemelterelés, és a Fidesz így próbálja elkerülni a parlamenti vitát. Hozzátette, kíváncsiak rá, kik lesznek azok a szakértők, akik a bizottságban helyet kapnak.

Mesterházy Attila szintén támogatásáról biztosította azt az LMP-s népszavazási kérdést, amely megtiltaná a korábban jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultság elvonását.

A szocialista pártelnök arról is beszámolt, hogy az MSZP ellenzi azt országgyűlési törvényjavaslatot, amelyet múlt szerdán a fideszes Lázár János és Gulyás Gergely nyújtott be. Véleménye szerint az előterjesztés túlzott hatalmat adna Kövér László házelnöknek azzal, hogy lehetővé tenné: képviselőket vezessenek vagy tiltsanak ki az ülésteremből, illetve azzal, hogy megengedné, hogy az ülésvezető elnök akár önismétlés miatt is megvonja a szót a felszólalótól. Az MSZP szükségtelennek tartja a Házőrség létrehozását is, amely Mesterházy Attila szavai szerint "Kövér László fegyveres gárdája, hadserege" lenne.

Az MSZP ellenzi a frakcióalakítási szabályok visszamenőleges hatályú megváltoztatását is - tette hozzá.

A szocialista párt szerint a parlamentről szóló jogszabályt csak a képviselőcsoportok egyetértésével lenne szabad elfogadni.