mszp.hu | Belföld | alaptörvány alkotmány | Alkotmány
2016. április 25. 17:03

Új alkotmányt, új köztársaságot!

Az öt éve elfogadott alaptörvény nem a demokrácia érvényesülését tartja szem előtt, hanem csak az Orbán Viktor által kijelölt kereteket, és az illiberális államot – mondta Hiller István a Köztársaság Kövénél, az évforduló alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Az Országgyűlés alelnöke szerint ez a koncepció szemben áll a demokratikus felfogással, és megbontja az egyensúlyt. A Fidesz erre nem kért felhatalmazást az emberektől, és nem is árulta el a 2010-es választások előtt, hogy ilyen változást tervez.

Az alaptörvény nem felel meg a mi felfogásunknak, a demokratikus állam berendezkedésének és természetes normáinak – jelentette ki a politikus, aki rámutatott, hogy az alaptörvény szakított a köztársasági hagyományokkal. Ezzel szemben a demokratikus ellenzék olyan berendezkedést akar, amelynek középpontjában a demokratikus köztársaság áll, és olyan eszmeiséget sürget, amely tükrözi a mindenkori kormánytöbbség és ellenzéknek valódi erőviszonyát.

Olyan alkotmányt akarunk, amely valóban a nép alkotmánya – szögezte le Hiller István, hozzátéve, hogy az alaptörvény legyen mindenkié, ne csak a Fideszé. Ez a mostani évforduló nem egy nemzet ünnepe, hanem kizárólag a hatalmat gyakorlóké.

Ugyanakkor kijelentette, hogy nem csak kritizálni, hanem változtatni is tudni kell, ahhoz pedig az szükséges, hogy a következő két évben minél több választópolgár érezze, nem elég csak egyes törvényeket, hanem magát az alaptörvényt kell megváltoztatni.

Új alkotmányt, új köztársaságot akarunk – fogalmazott a politikus.

Kovács László, volt uniós biztos és külügyminiszter szerint a Fidesz mindenkit meglepett, amikor a kétharmados parlamenti többség birtokában elvetette a régi alkotmányt és újat fogalmazott. Viszont az alaptörvény létrejöttének körülményei és tartalma senkit nem lepett meg: bár a választások előtt mindvégig tagadták a szándékukat, Orbán Viktor elhíresült kötcsei beszédében már meghatározta a centrális erőtér fogalmát. Bár ez jogi értelemben még többpártrendszert jelent, valójában azonban éveken át vita nélkül uralkodhat a kormánypárt.

Kovács László szerint az alaptörvény nem volt alaposan előkészítve, az pedig durva hazugság, hogy a jogszabály tartalmát egyeztették volna az emberekkel, és hogy az ország érdekeit képviselné.

Mind Hiller István, mind Kovács László egyetértett abban, hogy az alaptörvény Orbán Viktor hatalmának megszilárdítását, tartóssá tételét szolgálja.