mszp.hu | Belföld | alaptörvány alkotmány | Alkotmány
2016. április 25. 17:03

Új alkotmányt, új köztársaságot!

Az öt éve elfogadott alaptörvény nem a demokrácia érvényesülését tartja szem előtt, hanem csak az Orbán Viktor által kijelölt kereteket, és az illiberális államot – mondta Hiller István a Köztársaság Kövénél, az évforduló alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Az Országgyűlés alelnöke szerint ez a koncepció szemben áll a demokratikus felfogással, és megbontja az egyensúlyt. A Fidesz erre nem kért felhatalmazást az emberektől, és nem is árulta el a 2010-es választások előtt, hogy ilyen változást tervez.

Az alaptörvény nem felel meg a mi felfogásunknak, a demokratikus állam berendezkedésének és természetes normáinak – jelentette ki a politikus, aki rámutatott, hogy az alaptörvény szakított a köztársasági hagyományokkal. Ezzel szemben a demokratikus ellenzék olyan berendezkedést akar, amelynek középpontjában a demokratikus köztársaság áll, és olyan eszmeiséget sürget, amely tükrözi a mindenkori kormánytöbbség és ellenzéknek valódi erőviszonyát.

Olyan alkotmányt akarunk, amely valóban a nép alkotmánya – szögezte le Hiller István, hozzátéve, hogy az alaptörvény legyen mindenkié, ne csak a Fideszé. Ez a mostani évforduló nem egy nemzet ünnepe, hanem kizárólag a hatalmat gyakorlóké.

Ugyanakkor kijelentette, hogy nem csak kritizálni, hanem változtatni is tudni kell, ahhoz pedig az szükséges, hogy a következő két évben minél több választópolgár érezze, nem elég csak egyes törvényeket, hanem magát az alaptörvényt kell megváltoztatni.

Új alkotmányt, új köztársaságot akarunk – fogalmazott a politikus.

Kovács László, volt uniós biztos és külügyminiszter szerint a Fidesz mindenkit meglepett, amikor a kétharmados parlamenti többség birtokában elvetette a régi alkotmányt és újat fogalmazott. Viszont az alaptörvény létrejöttének körülményei és tartalma senkit nem lepett meg: bár a választások előtt mindvégig tagadták a szándékukat, Orbán Viktor elhíresült kötcsei beszédében már meghatározta a centrális erőtér fogalmát. Bár ez jogi értelemben még többpártrendszert jelent, valójában azonban éveken át vita nélkül uralkodhat a kormánypárt.

Kovács László szerint az alaptörvény nem volt alaposan előkészítve, az pedig durva hazugság, hogy a jogszabály tartalmát egyeztették volna az emberekkel, és hogy az ország érdekeit képviselné.

Mind Hiller István, mind Kovács László egyetértett abban, hogy az alaptörvény Orbán Viktor hatalmának megszilárdítását, tartóssá tételét szolgálja.

Vekerdy Tamás emlékére

2019-10-09 10:44