MTImszp.hu | Belföld | Klikk okatatás pedagógsok | Oktatás
2016. február 29. 14:06

Új közoktatási törvényre és a Klik megszüntetésére van szükség

Az MSZP szerint a gyermeket a középpontba állító új közoktatási törvényre van szükség, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) pedig meg kell szüntetni.

Hiller István, a párt oktatási kabinetvezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, egyetértenek a szülőkkel, akik lázadnak, a diákokkal, akik kifejezik pedagógusaikkal a szolidaritást és egyetértenek a követeléseket megfogalmazó pedagógusokkal is. Egyetértek azokkal, akik kockás inget viselnek - jelezte.
    
Értékelése szerint 2011-ben a Fidesz a gyermekek védelmét kiűzte a köznevelésinek nevezett törvényből, minden, ami ma történik az ország iskoláiban ezzel vette kezdetét.
    
Hiller István közölte, az iskolának a gyermekről kellene szólnia, de a Fidesznél nem erről, hanem az intézményről, a Klebelsberg-központról szól.
    
A politikus azt mondta, a Klik márciustól munkába álló elnökét (Pölöskei Gábornét) a közoktatáshoz értő embernek tartja, de ha egy ház alapja rossz, akkor mindegy, hogy az emeleti dolgozószobában ki ül.
    
Kijelentette: színvonalemelést csak akkor lehet elérni a közoktatásban, ha megszűnik a Klik. Nem hisz abban, hogy ha egy nagy Klik helyére 12-19 "kicsi Klikecske" lép, akkor a magyar közoktatás jobb lesz - mondta, jelezve, hogy a keddi parlamenti közoktatási vitanapon is ismertetik álláspontjukat.
    
Kérdésre válaszolva Hiller István azt mondta, szándékosan beszél közoktatási és nem köznevelési törvényről. Elmondta, a köznevelés azt jelenti, hogy a Fidesz a Kliken keresztül, központilag akarja irányítani a gyerekeket.
    
Hozzátette: az új közoktatási törvénynek nem kell visszanyúlni a 2010 előtti időkre és nem szabad merítenie a 2011-es, elhibázott köznevelési törvényből.
   

Kapcsolódó párttagok