Új magyarságpolitikát szorgalmaznak

Szabó Vilmos MSZP-s országgyűlési képviselő újságíróknak elmondta: a résztvevők - a szocialista párt, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt - egyetértettek, hogy alapvető változások kellenek a magyarságpolitikában, mert az Orbán-kormány azt hatalmi céljainak rendeli alá, és konfliktusokat gerjeszt a külhoni közösségekben. Ugyanakkor az új nemzetstratégia kidolgozása nem jelenthet kritika nélküli visszatérést a 2010 előtti időszak kormányzati politikájához - tette hozzá.

Az ellenzéki szervezetek szerint a belpolitikai küzdelmeket nem szabad kivinni a határon túlra, a külhoni magyar szervezetek versengésébe pedig nem szabad Magyarországról beavatkozni. Ehelyett a magyar kormánynak egyenjogú partneri viszonyt kell kialakítania a külhoni magyarság legitim, megválasztott képviselőivel - hangoztatta Szabó Vilmos.

A szocialista képviselő elmondta: szerzett jogokat nem vennének el a határon túliaktól, azonban "a legellentmondásosabb kérdéseket", például a magyarországi választásokon való részvételüket "tisztázni" kell.

Az MSZP kezdeményezte ellenzéki megbeszélések január elején indultak közjogi kérdések megtárgyalásával. Azóta gazdasági és oktatáspolitikai ügyekről is egyeztettek már. A nemzetpolitika után hétfő délután külpolitikai kérdésekről kezdődik eszmecsere, kedden pedig a foglalkoztatáspolitikai programok összehangolásába fog a négy szervezet. Az MSZP 19 témát javasolt a várhatóan március végéig tartó tárgyalássorozatra, amelytől az LMP és a 4K! távol maradt, az Együtt 2014 pedig csak közjogi kérdésekről egyeztet.