Új módi: kopaszokat küldenek a demokrácia nyakára

Ha valakinek úgy tűnik, hogy a hatalomnak köze van a Fekete Kedden az Nemzeti Választási Irodánál (NVI) történtekhez, az nem látszat, hanem a valóság.

A fentieket Nyakó István mondta a rendőrség gyorskocsi utcai épülete előtt. A szocialista politikus felhívta a figyelmet, hogy Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója nyilvánosan elismerte, hogy a népszavazási indítvány beadását megakadályozó kopaszok a Fradi Security emberei voltak. Mint mondta, Kubatov arról is megemlékezett, hogy őt a nyomozóhatóság még nem kérdezte meg ebben az ügyben. Nyakó István szerint ezek az információk nagy mértékben segíthetik a nyomozóhatóság munkáját, hogy az elmúlt negyedszázad legjobban dokumentált választási csalásával kapcsolatban ne csak a közvetlen bűnelkövetők kerüljenek rendőrkézre, hanem a felbujtók is.

Kubatov Gábor segíthet tisztázni, hogy a kopaszok milyen kapcsolatban álltak a Fradival – mondta Nyakó, aki hozzátette, hogy a fideszes politikus beismerése következtetésekre is okot ad: 2016. február 23.-án a Nemzeti Választási Irodánál megjelent verőemberek a Kubatov Gábor vezetése alatt álló sportklubban láttak el biztonsági feladatokat, és ezért fizetést kapnak a klubelnöktől.

A politikus emlékeztetett, hogy több összefügés is napvilágot látott az NVI-nél megjelent emberek és a Fradi Security, illetve a Ferencváros vezetése között: fotók, régi iskolai osztálytablók, közösségi oldalakon tett bejegyzések tanúskodnak a kapcsolatról. A találgatások után most már Kubatov beismerése bizonyítékként szolgálhat az eljáró hatóságnak – világított rá.

A Kúria döntése szerint a Fekete Kedden bűncselekmény történt az NVI-nél, így nem mindegy, hogy akik ezt elkövették, kitől kaptak utasítást – emlékeztetett Nyakó István, majd rámutatott, hogy van egy kapcsolati lánc, egy olyan szál, amit a nyomozóhatóságnak érdemes feltárnia, és mivel Kubatov Gábor kérte, hogy hallgassa meg a nyomozóhatóság, ezt meg kell tenni, ha a nyilatkozat májusi megjelenése óta ez még nem történt meg. Két hónapja van erre a nyomozóhatóságnak, hiszen ennyi időre hosszabbították meg a nyomozást – figyelmeztetett, hozzátéve, hogy nem csak egy bűncselekmény, hanem politikai ügy, a közvélemény pedig szeretné tudni, ki volt a felbujtó.

Nyakó István felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csupán az NVI-nél jelentek meg kopasz verőemberek, hanem Fideszes pártrendezvények védelmében, a Fidesz székházát is ilyenek védték tüntetők ellen, és a Városligetben is kopasz verőemberek azok, akik állampolgárokat lökdöshetnek, hajkurászhatnak és tilthatnak ki közterületről.

Van egy bizonyos – korrupcióval kapcsolatos – bűnelkövetői kör, akikkel szemben az ügyészség a megalapozott gyanú ellenére nem jár el, például a Magyar Nemzeti Bank ügyeivel kapcsolatban – mutatott rá Nyakó István, és jelezte, hogy ez a mostani viszont politikai ügy: mert úgy tűnik, hogy ahová a hatalom hivatalosan nem mer belépni, ott félreguláris, kigyúrt kopaszokat küldenek a demokrácia nyakára.