Belföld, Gazdaság | paksi bővítés
2014. december 02. 11:25

Újabb 3000 milliárdot nyúl le a kormány

Úgy tűnik, a nyilvánosság teljes kizárásával, közbeszerzések nélkül valósulhat meg a paksi erőmű bővítése.

Erről Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról címet viselő, hétfőn benyújtott kormányzati indítványra hivatkozva.

Tóth Bertalan emlékeztetett arra, hogy Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára idén nyáron még arról beszélt, hogy a hatályos törvények alapján a beruházó Roszatom köteles közbeszerzési eljáráson kiválasztani a beszállítókat és nyilvános lesz az építő, a fővállalkozó és az alvállalkozók személye. A képviselő ezt úgy értelmezte, hogy a kormány az emberek szemébe hazudott, amikor nyilvánosságot ígért.

Arra is kitért, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn bejelentette, Oroszország a jelenlegi körülmények között, az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását. Tóth Bertalan kérdésesnek nevezte, hogy miért éppen ugyanazon a napon nyújtotta be a magyar kormány a javaslatot.

Elképzelhetőnek tartotta, hogy a kormány még azelőtt megpróbálja lehívni a hitelt és annak egy részét elkölteni előkészítésre, tervezésre, mielőtt Oroszország esetleg felmondja a szerződést. Ez a korrupció melegágya lenne, mert 15 évig nem lehetne hozzáférni az adatokhoz, ezért nem derülne ki, hogy pontosan mire költötték ezt az összeget - folytatta.

A politikus felszólította a kormányt, hogy vonják vissza a hétfőn benyújtott törvényjavaslatot, a beruházás során biztosítsák a teljes nyilvánosságot és folytassanak le közbeszerzést. Hozzátette, szeretnék, ha a beruházás során az alvállalkozók negyven százaléka magyar lenne.