Újabb Ab-vizsgálatot akar az MSZP az egyházügyi törvényről

Lendvai Ildikó országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón elmondta: a szocialisták ez esetben Szabó Máté ombudsmanhoz fordulnak, hogy ismét küldje meg a törvényt az Alkotmánybíróságnak, amely korábban már a jogszabály több rendelkezését megsemmisítette.

Az MSZP-s politikus kifogásolta, hogy a parlament a törvény érdemi módosítása helyett az alkotmányon változtatott, lehetővé téve, hogy az Országgyűlés ismerje el a vallási közösségeket.

Több példát hozott arra, hogy megítélésük szerint az egyházügyi törvény miért teremt jogbizonytalanságot. Megemlítette, hogy az elismerési eljárás közben növelték ezerről tízezerre a bevett egyházzá váláshoz szükséges tagszámot, hiányolta a jogorvoslat lehetőségét a parlament döntésével szemben, és úgy vélte: adatvédelmi aggályok vannak azzal kapcsolatban, hogyan ellenőrzik az egyházak taglétszámát.

Lendvai Ildikó szerint az egyházügyi törvény mindenkinek rossz, akiről akár csak futólag is szól, nemcsak a kisebb vallási közösségeknek, hanem a bevett egyházaknak is, amelyek kifejezték aggodalmukat az iskolai hitoktatás körüli bizonytalanságok miatt, és amelyek a közösségi célok érdekében kötelesek együttműködni az állammal.

A szocialista politikus azt mondta: a szabályozás amellett, hogy korlátozza a vallásgyakorlást, kérdésessé teszi azon gyerekek és rászoruló emberek sorsát is, akik el nem ismert vallási közösségek iskoláiban tanulnak, azok intézményeiben kapnak szociális ellátást. Mint mondta, így több ezer gyermeket és felnőttet érhet kár.

Lendvai Ildikó megjegyezte, hogy bár a törvénymódosítás alapján a jövőben minden vallási közösség használhatja az egyház elnevezést, az egyházaknak járó 1 százalékos felajánlásokat és állami támogatást változatlanul csak a bevett felekezetek kaphatnak.