Belföld, Külföld | sárgacsekkadó megszorítás
2012. április 13. 14:12

Újabb adók helyett a pazarlást kellene megszüntetni

Burány Sándor, a szocialista párt országgyűlési képviselője pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a kabinet tranzakciós adóról szóló elképzeléseire utalt, és hangsúlyozta: egy ilyen új teher bevezetése a feketegazdaság térnyeréséhez vezetne, ami végül éppen az eredeti szándékkal ellentétes hatást, vagyis az adóbevételek csökkenését okozná.

A politikus elfogadhatatlannak nevezte a sajtóban "sárgacsekkadóként" emlegetett elképzelést, amellyel szerinte "ismét az alacsony keresetűeken csattanna az ostor". Burány Sándor úgy fogalmazott, megérti Orbán Viktor fociszeretetét, de azt már nem, hogy minisztereit újabb adókon gondolkoztatja azért, hogy stadion épülhessen "saját házától néhány lépésre".

Kiemelte: a kormány elképzeléseinek megvalósítása esetén a nyugdíjasokra is adót vetnének ki, a munkaadókat pedig arra kényszerítenék, hogy készpénzben fizessék ki dolgozók jövedelmét. Ez pedig a feketegazdaság térnyeréséhez vezetne, mivel az emberek így egyre nagyobb mértékben költenének számla nélkül - fejtette ki Burány Sándor, kiemelve, hogy végül az államnak ahelyett, hogy többletbevétele származna, inkább vesztesége származik majd az új adóból.

A szocialista képviselő megjegyezte továbbá, az Orbán-kormány eddigi két éve az "elhibázott gazdaság- és társadalompolitikájáról" szól, ami szerinte oda vezetett, hogy a kormány és klientúrája, valamint a magas keresetűek "szinte mindent megtehetnek", míg az alacsony keresetűek egyre rosszabbul élnek.