Újabb adók helyett kiszámítható gazdasági környezet kell

Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: bár a kormány adócsökkentést ígért, az adóterhek növekedtek, az adócentralizáció két év alatt 37,5-ről 38 százalékra emelkedett. Az egykulcsos személyi jövedelemadó és a társasági adó csökkentése nem váltotta be a kormány reményeit: a gazdaság az ígért növekedés helyett idén várhatóan stagnál, a fogyasztás csökkken, új munkahelyek helyett ma kevesebb embernek van főállású munkája, mint 2010 nyarán, a versenyszférában pedig 1,7 százalékkal kevesebben dolgoznak, a beruházások leálltak, a hitelezés befagyott - sorolta.
    
Úgy fogalmazott: a Fidesz kétéves kormányzásával csak a 300 ezer forintnál többet kereső nagycsaládosok és a vadászkutyatartók jártak jól.
    
Az MSZP-s politikus szerint ráadásul a kormány valódi megoldások helyett egyre képtelenebb ötletekkel áll elő. Ebbe a körbe sorolta az ötkulcsos áfarendszert, mondván, hogy az Európai Unió tagállamaiban csak két kedvezményes kulcsra van lehetőség az általános áfakulcson kívül. Véleménye szerint a kormány célja a javaslattal, hogy tovább emelje az EU-ban egyébként is legmagasabbnak számító 27 százalékos terhelést.
    
Bírálta a pénzügyi tranzakciós adó tervét is, arra hivatkozva, hogy amíg az adónem bevezetése Európa-szerte a spekulációs tőke szabályozása érdekében vetődött fel, a magyar kormány az adózott jövedelem megszerzését, a közüzemi számlák befizetését és az szja átutalását adóztatná meg. Szintén kritizálta, hogy a kormány hírek szerint meg akarja adóztatni a telefonálást és az sms-küldést, ami szerinte évszázados visszalépés lenne. Hozzátette, a hasonló ötletelés tovább rontja a kormány hitelességét, így annak programjait már senki sem veszi komolyan.