MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Matolcsy György
2016. október 07. 12:02

Újabb fejlemény Matolcsy-ügyben!

Felszólítjuk a "Magyar Nemzeti Bank igazgatótanácsát", hogy folytasson le etikai eljárást Matolcsy György ellen, mert sajtóhírek szerint a jegybankelnök Patai Mihálynak, az UniCredit Bank vezérigazgatójának, a Magyar Bankszövetség elnökének luxuslakását használja.

Szakács László frakcióvezető-helyettes pénteki sajtótájékoztatóján úgy vélte: az igazgatótanácsnak a jegybank 2014-ben elfogadott etikai kódexe alapján kellene eljárnia, és - ha igazak a sajtóhírek - meg kell állapítania, hogy Matolcsy György alkalmatlan és méltatlan pozíciója ellátására.    

A képviselő az ügyet ahhoz hasonlította, mintha egy gyárban a szakszervezeti vezető a vezérigazgatónál lakna albérletben.

Idézett a jegybank etikai kódexéből, amely még a kisebb ajándékok elfogadásának szabályairól is rendelkezik, valamint leszögezi, hogy ki kell zárni az olyan helyzeteket, amelyek nem teszik lehetővé az elfogulatlan munkavégzést.

A politikus Patai Mihálytól az ügy tisztázását kérte, Matolcsy Györgyöt pedig arra szólította fel, hogy ha igazak a sajtóhírek, akkor hozza nyilvánosságra a lakás bérleti szerződését.

Kérdésre válaszolva Szakács László úgy vélte, az ügyben ki lehet kérni az Európai Központi Bank véleményét is. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnöknek is állást kell foglalnia, hogy részt vesz-e ebben a "szánalmas, aljas játékban", vagy lemondatja Matolcsy Györgyöt.