Újabb hungarikum: Londonból legeltetnek állatot a Hortobágyon

Jogtalan földhasználatnak és uniós forrásokra elkövetett csalásnak tartja a szocialista Gőgös Zoltán azt, hogy életvitelszerűen Londonban tartózkodó emberek "legeltetnek marhákat" a Hortobágyon, és évente több milliós uniós támogatást vesznek fel földjeik után.

Az MSZP országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón "újabb hungarikumként" hivatkozott erre, és két konkrét ügyet ismertetett. Elmondása szerint két Londonban élő nő összesen mintegy 200 hektáron "állat nélkül és minden tevékenység nélkül" hektáronként évente 150 ezer forintos uniós támogatásban részesül négy éve elnyert legelői után.

Amikor erről a földművelésügyi miniszternél érdeklődött, azt a választ kapta, hogy az érintettek "teljesítési segédletet" vesznek igénybe - tette hozzá Gőgös Zoltán, aki ezt a törvény kijátszásának tartja, mondván, bérbe vett állami földet alhaszonbérbe továbbadni nem lehet.

Megdöbbentőnek nevezte, hogy az állam nem vizsgálja, hogy a földpályázat nyertese hol él.

A képviselő szerint a Hortobágyon összességében 2-3000 hektáron folyik a fentihez hasonló gyakorlat, amelyben egyesek úgy vesznek fel milliós uniós támogatásokat, hogy ezért egy "szalmaszálat keresztbe nem tesznek". Ez érdekelni fogja az uniós ellenőröket is - vélekedett.

A képviselő üdvözölte, hogy hungarikum lesz a tanya fogalma, ugyanakkor bírálta az ezzel kapcsolatos korábbi programokat, amelyek szerinte nem működnek, azaz felesleges forrásfelhasználás jellemzi őket.

Kutyából nem lesz szalonna - kommentálta kérdésre Gőgös Zoltán a jobbikos Apáti István 2011-es szavait a zsidók magyarországi politikára gyakorolt befolyásáról. "Orbitális baromságnak" nevezte Apáti István azon állítását, hogy Szanyi Tibor MSZP-s politikus 2010-ben a zsidó emberek szavazataival tudott a parlamentbe jutni.