Belföld | demokrácia központ Esztergom
2012. június 05. 11:29

Újabb kényes ügy Esztergomban

Legény Zsolt, a Demokrácia Központ vezetője kedden sajtótájékoztatón azt mondta: a városgazdálkodást ellátó és teljes egészében önkormányzati tulajdonban álló Strigonium vélhetően áron alul, 42,5 millió forintért értékesített egy a város főterén álló, több mint 200 négyzetméteres üzlethelyiséget idén.

Hozzátette: a patikaként hasznosítható ingatlant 2009-ben apportálta a város a zrt.-be. A helyiség piaci értékét 2008-ban 68 millió forintra értékelték, de ahhoz további 34 millió forintért készíttetett műszaki kiviteli, valamint engedélyezési dokumentációkat a város.

Legény Zsolt szerint hűtlen kezelés gyanítható a mögött, hogy a városgazdálkodási cég a mintegy 100 millió forintot érő ingatlant 42,5 millióért adta el, ráadásul ezt önkormányzati felhatalmazás nélkül is megtehette. A politikus mindezért nem a jelenlegi városvezetést okolta, az ügyet a korábbi fideszes polgármester, Meggyes Tamás örökségének tudta be.

Nyíri Attila, az MSZP esztergomi szocialista önkormányzati képviselője arra emlékeztetett, hogy a város 26 milliárd forintos adósságot görget, amelyek mögött hasonló visszaéléseket gyanítanak. A képviselő ezért további feljelentéseket is kilátásba helyezett.

A Strigonium tavalyi mérlegének elfogadásáról élénk vita mellett, múlt heti ülésén tárgyalt a képviselő-testület. A beterjesztett mérleget ugyanis a könyvvizsgálók csak záradékkal hagyták jóvá. Tétényi Éva független polgármester közölte: a záradékkal ellátott beszámolók esetében vétójogot emel és egy későbbi időpontra rendkívüli testületi ülést hív össze.