Újabb kormányzati megszorító csomag várható

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának MSZP-s tagja kijelentette: az Orbán-kormány rosszabbul teljesít, mint a korábbi kabinetek.

Hangsúlyozta: az eddigi megszorítások miatt a kormány tavaly 80-90 ezer forinttal rövidített meg minden magyar embert, ugyanakkor szakértők idén további 150-200 milliárd forintos megszorításra számítanak annak érdekében, hogy a költségvetési hiány kormány által tervezett mértéke tartható legyen. Szerinte ez újabb 15-20 ezer forint bevételkiesést jelent majd minden embernek.

Kiemelte: bár a Fidesz-kormány markáns gazdasági növekedést ígért, a valóság az, hogy Magyarország az ENSZ 197 tagállama közül 178. a növekedés tekintetében. "Dinamikus elrugaszkodás helyett a zuhanás és stagnálás éveit éljük meg" - fogalmazott.

Ugyanakkor közölte: az "MSZP-nek ennél jobb ajánlata van", 22 százalékos élelmiszerár-csökkentést, igazságosabb adórendszert és több adókulcsot javasolnak, illetve nem a felső tízezret támogatnák.    

Az MSZP képviselője szerint Rogán Antal, Fidesz-frakcióvezető csütörtöki, különadókkal kapcsolatos kijelentése azt jelzi, hogy már a Fidesz sem kalkulál gazdasági növekedéssel, de azt is egyértelművé teszi, hogy az Orbán-kormány a költségvetési egyensúly érdekében minden más gazdaságpolitikai célt feláldoz.