Újabb Lázár-vallomás: így lopott a Fidesz az ESZOSZ-botrányban!

Apránként kiderül, mi áll Lázár János beismerő vallomása mögött, összeáll a kép, hogyan lopnak a fideszes menedzsmentek. Bangóné Borbély Ildikó szombati sajtótájékoztatóján elmondta: az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) bukása kapcsán Lázár beismerte: az állami erdőgazdaságok azt ígérték, munkát adnak az embereknek, ám utána elszabotálták a 26 ezer hektár erdőterület rendelkezésre bocsátását, vagyis a magyar állam hozzájárult a program megbukásához. A Fidesz-kormány ezzel az éhezés küszöbére taszított 2860 családot.

Bangóné Borbély Ildikó szó szerint idézte Lázár szavait: „Az erdőgazdaságoknál az a fa, amit az ESZOSZ munkavállalói gyűjtöttek volna össze, oda van adva másnak, oda van ígérve. Hogy ez kinek az érdekét szolgálja, ennek közösen utána kell nézni. Épp itt van az ideje.” Bangóné Borbély Ildikó szerint ezzel Lázár valójában elismerte, hogy az állami erdőgazdaságok szándékosan buktatták meg az ESZOSZ-programot, s ezzel azt, hogy 2860 ember munkát illetve fizetést kaphasson. A programra kapott 1,3 milliárd forintot persze elköltötték, és azóta sem tudni, hogy ez a pénz hová lett, kinek a zsebében landolt.

A politikus emlékeztetett: a közelmúltban a KEHI vizsgálata is megerősítette: az állami erdőgazdaságok több tízmilliárd forintot tüntettek el az állami vagyonból évente. Mint mondta, Fazekas Sándor agrárminiszternek választ kell adnia arra, kinek az érdekében állt az állam részéről az ESZOSZ működésének bedöntése? Az agrártárca felügyelete alá tartozó állami erdőgazdaságok hogyan szabotálhatták el az erdőterületek rendelkezésre bocsátását? „A Fideszben kizárólag azzal vannak elfoglalva, hogy milliárdokat lopjanak a magyar emberektől. Az ESZOSZ programban kisemmizett családokkal csak az MSZP foglalkozik. Mi azt követeljük, hogy ezek az emberek kapjanak azonnali segítséget!” – fogalmazott Bangóné Borbély Ildikó.

A politikus az állami földvagyon fideszes kiárusítása ellen is szót emelt. Mint mondta, az MSZP útját állja a földrablásnak, és emlékeztetett arra is, hogy a szocialista kormányzás idején nem csökkent az állami területek száma, mivel az árverezéseknél nem a földeket, hanem a földbérleti jogokat értékesítette az állam.