magánnyugdíjpénztárak
2011. január 18. 16:56

Újabb szocialista politikusok nyilatkoztak a magánnyugdíjpénztárban maradásról

Szanyi Tibor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság XIII. kerületi épülete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: kezdetektől fogva magán-nyugdíjpénztári tagnak mondhatja magát, így egy "viszonylag jelentős" összeg halmozódott fel a számláján.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, ezt az örökölhető pénzt nem kívánja odaadományozni "annak a tolvaj bandának, amelyik magát kormánynak nevezi" pusztán azért, hogy "például Orbán Viktor, vagy minisztertársai havonta, átlagosan félmillió forinttal többet vihessenek haza".

Hozzátette: nem érdekli a kormány azon "fenyegetése", amely alapján "kihajítják" őt az állami nyugdíjrendszerből, mivel a szocialista párt kormányra kerülésével azonnal visszaállítják a dolgozók korábbi jogosultságait.

Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta: fiatalként azért kíván magán-nyugdíjpénztári tag maradni, mert szeretné, ha tisztességes megélhetése lenne öregkorára. Így ugyanis 35-40 év múlva nem attól függ majd a nyugdíj összege, hogy éppen milyen "politikai garnitúra" van hatalmon - fűzte hozzá.

Az MSZP elnökségi tagja mélységesen tisztességtelennek nevezte a magánnyugdíjpénztárakban maradásról való nyilatkozás feltételeit. Kunhalmi Ágnes szerint az emberek tavaly tavasszal nem arra adták szavazatukat, hogy az állami nyugdíjrendszerbe vissza nem lépés esetén elveszítsék nyugdíjjogosultságukat.

A politikus úgy látja, nem lett volna szükség átalakítani a nyugdíjrendszert, hiszen tizenhárom évvel ezelőtt már elkezdődött egy sikeres reform, amely 30-40 évre biztosította volna a nyugdíjakat. Megjegyezte: ehelyett azokat az ellátórendszereket kellett volna átalakítani, amelyekhez a politikai elit nem mert hozzányúlni az elmúlt húsz évben.

Az MTI kérdésére válaszolva Szanyi Tibor elmondta: egyelőre nincsenek adataik arról, hogy pontosan hány szocialista politikus marad magán-nyugdíjpénztári tag, de úgy fogalmazott: bíznak abban, hogy az "elnökség kiállása példamutató lesz mások számára".

Múlt pénteken Mesterházy Attila mellett Horváth Csaba, az MSZP budapesti elnöke, valamint Molnár Zsolt országgyűlési képviselő és Kormos Kata szóvivő is nyilatkozott magán-nyugdíjpénztári tagsága fenntartásáról. Az MSZP elnökségének és választmányának tagjai, valamint parlamenti képviselői akkor nyilatkozatban vállalták, hogy amint lehetőségük lesz, kárpótolják mindazokat, akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradva elveszítik állami nyugdíjjogosultságukat.