Újabb zavaros földügyek

A képviselő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, egy magán Kft. nagy mennyiségű vetőburgonyát termelt, de nem tudta mindet eladni, nagy része rajta marad. Ezért az állam megvette az elfekvő készletet a piaci ár háromszorosáért, majd kiosztották rászoruló családoknak ezt az egyébként hibás burgonyát.

A Mezőgazdasági bizottság alelnöke a földbérlet ügyében történt borítékbontásokról is beszélt, melyekből kiderült, Győr-Moson-Sopron, valamint Komárom-Esztergom megyében számos, újonnan alapított cég pályázott állami földterületre. Gőgös Zoltán elmondta, Győrben három egyszemélyes Kft. is pályázott, melyeknek tevékenységi körében nincs ott az állattenyésztés, ami viszont a pályázat egyik feltétele volt. Hozzátette, a helyiek úgy vélik, ennek ellenére ezek a pályázók lesznek a nyertesek.

Megemlített egy bábolnai esetet is, ahol egy házszámra hét céget jelentettek be, néhány nappal a pályázati határidő előtt, ráadásul mindnek ugyanaz az ügyvéd az alapítója. Véleménye szerint ezekből látszik, hogy az eset nagyban hasonlít a trafikmutyihoz.

A képviselő elmondta, a napokban már nem adták ki a borítékbontási jegyzőkönyveket, holott a pályázati kiírásban benne van, hogy a pályázók megismerhetik az abban szereplő adatokat, ezért az NFA-hoz fordul.

Gőgös Zoltán sajtótájékoztatója végén megemlítette a Mezort Zrt.-t, melynek földbérleti díjával kapcsolatban is kérdezte az NFA-t, de arra sem kapott érdemi választ. Hozzátette, az ő területükön is termelték az államilag felvásárolt "moslékba való árut".