Belföld | BKK főváros
2012. november 23. 12:13

Újabb zavaros ügyek a fővárosban

Simonka Csaba szerint a BBK által irányított busztender több kérdést vet fel, mint amennyit megold. Hozzátette: úgy látják hogy a Fidesz képviselői is nyíltan vitatkoznak az ügyről, és szinte nincs ember, aki tisztán látná, hogy ki, miért, milyen alapon és milyen fedezettel vállalta fel az észak-budapesti buszbeszerzést.

Közölte: az MSZP véleménye szerint az autóbusz kiszervezési közbeszerzési eljárás több szempontból is jogszabálysértő módon zajlott lett, mert az eljárásban a BKK több olyan feladatot látott el, ami összeférhetetlen, illetve ellenőrizhetetlen. A BKK ugyanis egyszerre közlekedésszervező, a Főpolgármesteri Hivatallal egyenértékű hatóság, a BKV tulajdonosi jogainak gyakorlója és a fedezetet birtokló megrendelő is - magyarázta a fővárosi közbeszerzési bizottságának tagja.

Hangsúlyozta: a BKK az általa irányított BKV jegyárbevételeit évi 10 milliárdos nagyságrendben, kontroll nélkül saját bevételeként használta fel a kiírás fedezeteként, ugyanakkor nyitott kérdésként hagyott hátra egy akár 3,5 milliárd forintot is meghaladó költséget.

Szerinte emellett a BKK jogszerűtlenül zárta ki a BKV-t a versengés lehetőségeiből, vagyis a közlekedési vállalat igazgatóságában betöltött kontrolljával teljesen mértékben visszaélt, valamint harmadik féllel szembeni, ingyenes szolgáltatásra kötelezte a BKV-t, amivel gyakorlatilag ingyenesen biztosította a társaság eszközeit külső szereplőknek.