mszp.hu | adó autópályadíj
2016. január 21. 13:01

Ujhelyi: a kormány számoljon el a megyei autópálya-matricák többletbevételével!

"Az útonállás kormányának újabb papírja van arról, hogy hazudott!" - fogalmazott az Európai Parlament strasbourgi épületében megtartott sajtótájékoztatóján Ujhelyi István.

Az MSZP európai politikusa emlékeztetett, hogy egy évvel ezelőtt nagy felháborodás övezte az Orbán-kormány megyei matricákkal és újabb fizetős szakaszokkal kibővített, új útdíjszabási rendszerét, amellyel kapcsolatban akkor a szocialista politikus is tiltakozott és a hatástanulmányok mielőbbi nyilvánosságra hozatalát követelte. Ujhelyi rámutatott, hogy Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter egy évvel ezelőtt azzal indokolta az új rendszer bevezetését, hogy az "nagy megtakarítást fog jelenteni a családoknak". A szocialista politikus szerint azonban "hazugság volt a rezsicsökkentési szöveg", hiszen az új szabályozás életbe lépését követően immár bizonyíthatóan jelentős bevételeket, vagyis újabb sarcot szedtek be az autós társadalomtól. Ujhelyi rámutatott, hogy csak a megyei matricákból 7,3 milliárd forintos pluszbevétele származott az államnak tavaly, amelynek jelentős részét, 4 milliárdot csak a Pest megyeiek fizettek be.

"A kormány célja eredeti célja sem volt más, mint hogy újabb adóbevétellel megsarcolja a magyar embereket" - fogalmazott a politikus, hozzátéve: a Fidesz akkor is hazudott, amikor azt állította, hogy az új terheket az Európai Unió előírásai miatt kell kivetni az autótulajdonosokra. "Brüsszel semmi, újabb adóval járó kötelezettséget nem szorított rá a kormányra. Sőt, részben az én közbenjárásomra derült ki, hogy épp az Európai Unió előírásai miatt kellett kivenni bizonyos szakaszokat a fizetősnek szánt rendszerből" - fogalmazott a szocialista képviselő.

Ujhelyi rámutatott arra is, hogy a megyei matricarendszer és benne a fizetős szakaszok körének kibővítése ellen nemcsak az autós érdekvédelmi szervezetek, civilek, de még fideszes önkormányzatok és polgármesterek is hevesen tiltakoztak. A szocialista politikus emlékeztetett, hogy Tarlós István főpolgármester tavaly azt szorgalmazta, hogy az M0-s fizetőssé tétele csak egy évre szóljon, amolyan tesztüzemként; a bevételeket pedig fordítsák a budapesti tömegközlekedésre.

"Az Európai Parlament közlekedési szakbizottságának alelnökeként követelem, hogy a magyar kormányzat számoljon el ezzel a pluszbevétellel; tegye világossá, hogy mire fordította az autósoktól beszedett újabb adó-milliárdokat. Mutassa be, hogy ebből az összegből mennyit és mire költött közlekedésfejlesztésre, vagy félő, hogy ezekből a milliárdokból is csak újabb padsorokat építettünk Orbán Viktor felcsúti stadionjában." - fogalmazott Ujhelyi István.