Belföld | Európai Polgári Díj EU
2015. április 29. 23:46

Ujhelyi egy magyar közmunkást jelölt az Európai Polgári Díjra

Egy ózdi születésű közmunkást, a három gyermekét egyedül, mindössze közmunka-forintokból nevelő Kiss Jánost jelölte az Európai Polgári Díjra a szocialista Ujhelyi István. Az európai parlamenti képviselő szerint a borsodi szénbányák farkaslyuki üzemének egykori dolgozója kiváló példája mindazoknak, akik tisztes megélhetés és kitörési lehetőség helyett a fals és zsákutcába vezető közmunka-programban jutnak egyedül esélyhez, de sorsukkal és kitartásukkal mégis képesek példát mutatni mindannyiunknak. Kiss aktív szervezője és résztvevője volt a korábbi éhségmeneteknek, de érdemi szerepet vállalt a Közmunkás Szakszervezet helyi közösségeinek megszervezésében is.

Az MSZP politikusa a jelölés indoklásában azt hangsúlyozta: Magyarországon a rendszerváltás után kialakult új piacgazdasági környezet miatt közel másfélmillió ember veszítette el a munkáját, kiszélesítve a társadalmi különbségeket és tovább erősítve a szociális feszültségeket. "A munkanélküli lakosság újbóli munkához való juttatása érdekében számos program indult az elmúlt huszonöt évben, többek között közmunka alapúak is. Ezek hol sikeresebbek, hol inkább eredménytelenek voltak. A 2010-es kormányváltás után a jobboldali kabinet új közfoglalkoztatási, közmunka-programot hirdetett. A Fidesz rendszerében a munkanélküli ember valójában a lusta, dolgozni nem akaró, a társadalom keresőin élősködő emberrel lett egyenlő. A jobboldali kormány által meghirdetett programban a közmunkások nem tartoznak a Munka Törvénykönyve alá, a mai közmunkásokat kevesebb bér, szabadság, jog és továbblépési lehetőség illeti meg. Tisztességes, keményen dolgozó emberek is benne ragadnak a rendszerben, akik életútjukkal és életvezetésükkel ennek ellenére gyakran példát mutatnak a magyar és az európai társadalomnak" - fogalmazott Ujhelyi a felterjesztés indoklásában, hozzátéve: Kiss Jánost és rajta keresztül a magyar közmunkások teljes közösségét megilleti az elismerés és a vele járó figyelem.

Az Európai Polgári Díjat 2008-ban alapították, amelyet olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek ítél oda az Európai Parlament, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az EU értékeinek képviseletéhez.

dr. Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
az MSZP alelnöke

Strasbourg, 2015-04-29