Belföld | Újpest időközi választás
2014. november 12. 16:21

Újpesti választás - A demokratikus kontroll megteremtése a tét

A november 23-i újpesti időközi országgyűlési választás tétje a kormányoldal kétharmados többségének megbontása, a kabinet demokratikus kontrolljának megteremtése. Erről Tóbiás József, a szocialisták elnöke és Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke beszélt újságíróknak pártjuk elnökségi ülése után, szerdán Budapesten.

Az MSZP elnöke azt mondta, Magyarországon totális, kontroll nélküli állam van kialakulóban, amely bizonytalanságot, az ország nemzetközi elszigetelődését és a szegénység mélyülését eredményezi. Ennek megváltoztatását a civil társadalom kezdheti el, de fontos szerepe van a demokratikus ellenzéki pártoknak is - fejtette ki Tóbiás József.           

Közölte: az újpesti időközi választásig személyesen felkeresnek minden helyi választót és tájékoztatják arról, hogy a demokratikus kontroll megteremtése a választás tétje.

Tóbiás József elmondta, a jövő évi költségvetés bezárja a jövőt az emberek előtt, mert az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátórendszer kulcsfontosságú területeiről von el forrásokat, holott már most is négymillió ember él a létminimum alatt, döntő többségében kevesebb mint havi 65 ezer forintból gazdálkodva. 

"A változás első lépése Újpesten történhet meg" - fogalmazott a szocialista politikus, kifejtve, hogy demokratikus, az európai értékek mellett elkötelezett és biztonságos ország kiépítésére törekednek.

Tóbiás József szerint ehhez "le kell bontani a kétharmadot", az ugyanis egy olyan rendszert teremtett, amelyben egyetlen olyan intézmény sem maradt, amely kivizsgálhatná az adóhatóság korrupciógyanús ügyeit. "A totális állam ezt jelenti, személyi összefüggéseiben lehetetlenné teszi a kontrollt" - fogalmazott.

Kunhalmi Ágnes illegitimnek nevezte a hatalmat, és szintén a kétharmados többség "megbontása" mellett érvelt, amit szerinte az is szükségessé tesz, hogy a Fidesz a választási törvények átírásával nem megszerezte, hanem a választóktól ellopta a kétharmados győzelmet. Kunhalmi Ágnes úgy látja, bizalmi és erkölcsi válság alakult ki Magyarországon és ezt az új helyzetet az internetadó ötlete, valamint az adóhatóság elnökét ért korrupciógyanú idézte elő.

Az internetadó javaslata ugyanis bebizonyította, hogy a kormány nem érti azt a világot, amelyben sikeressé kellene tennie Magyarországot - mondta a szocialisták fővárosi vezetője, aki szerint a demokratikus kontroll hiánya az egész ország működését veszélyezteti.