Újra robbannak a fideszes földmutyik

Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: a kabai állami földek kényszerhasznosításáról 2011 májusában döntöttek, a hasznosítási jogot helyi gazdák helyett a Fideszhez köthető érdekcsoport nyerte el. Szavai szerint azonban Ángyán József akkori vidékfejlesztési államtitkár megígérte, hogy egy év elteltével, a végleges hasznosításkor a helyi termelők kapják a földet.
    
Ezzel szemben néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy a földbérletpályázaton ugyanaz a kör nyert - jelentette ki.
    
Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja - bár a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) még nem hozta nyilvánosságra honlapján a győztesek nevét - azt mondta: noha Bodó Sándor, a térség fideszes parlamenti képviselője a Hajdú-Bihari Naplónak nyilatkozva elképzelhetetlennek tartotta, hogy a komoly agrárkultúrával rendelkező Kabán csaknem harminc helyi földbérleti pályázatból egy se nyerjen, mégis ez történt.


    
Földhöz jutott viszont Módos Imre, a Kabától harminc kilométerre fekvő Bihartorda fideszes polgármestere és Lendvai Csaba püspökladányi főállatorvos, aki közismerten baráti viszonyban van Bodó Sándorral - közölte a szocialista politikus, felháborítónak nevezve a döntést.
    
Az MTI kérdésére Gőgös Zoltán arról is beszélt, hogy a rendőrség elutasította a földbérletpályázatok ügyében tett feljelentését. A szocialista politikus elmondta, arról az esetről van szó, amikor egy Bács-Kiskun megyei pályázat eredménye miatt tett feljelentést, miután Kaskantyún egy tanyasi családi gazdálkodó által bérelt állami földeket – ellentétben a helyben lakók segítését célzó pályázati kiírással – egy másik, három faluval távolabb lakó, szintén birkatartó gazdának adták oda.
    
A szocialista képviselő érthetetlennek nevezte azt a rendőrségi érvelést, hogy a földalapkezelő munkatársai nem számítanak hivatalos személynek, így nem követhettek el hivatali visszaélést, mondván, az NFA korábban éppen azért ellenezte az ott dolgozók bizottsági meghallgatását, mert köztisztviselőkről van szó. Az MSZP most további jogi lépéseket fontolgat, a pályázaton vesztes gazdálkodó pedig polgári bírósághoz fordulhat - jelezte.
    
Tart viszont még az eljárás a borsodi mezőségi állami földek haszonbérbe adása miatt - hivatali visszaélés gyanújával - tett MSZP-s feljelentés ügyében. Erről szólva Gőgös Zoltán azt mondta, az ügyet a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság átadta a budapestinek.
    
Kitért arra is, hogy a földbérletpályázatok nyerteseinek egy év alatt teljesíteniük kell a szerződésben foglalt vállalásokat, így az állatállomány megtartását és bővítését. Ha ezt nem teszik meg, az szerződésszegésnek számít, így a földek visszakerülhetnek az államhoz.

Az MSZP szerint a kormány a mezőgazdaság legsúlyosabb gondjainak kezeléséről nem döntött; a szocialisták továbbra is az alapvető élelmiszerek áfájának mielőbbi csökkentését sürgetik.

Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának MSZP-s alelnöke azt mondta: az állatjóléti támogatások szerdán bejelentett növelése valójában csak a korábban zárolt összeg visszaadását jelenti, az emelkedés pedig így is alig húszszázalékos.
    
A szocialista politikus szerint takarmányhiány fenyeget, a kormány pedig nem lépett ennek megelőzéséért. Elmondta: mivel nincs garancia arra, hogy az idén megtermő legfeljebb négymillió tonna kukorica az országban marad, állami készletekre van szükség, a felvásárlást mielőbb meg kell kezdeni, valamint célzott állami hitelt kell nyújtani az állattartóknak. Ellenkező esetben szerinte előállhat, hogy az állatoknak nem lesz mit enniük télen.
    
Bírálta a kormányt azért is, mert a szerdai ülésén nem döntött az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentéséről. Az áfacsökkentés százmilliárd forintnál kisebb hiányt okozna a költségvetésben, de ellensúlyozná az élelmiszerárak emelkedését, ami a fogyasztás további visszaesését okozza - közölte.
    
Gőgös Zoltán kitért arra is, hogy az áfacsökkentés nélkül az egész élelmiszeripar, azon belül elsősorban a húsipar nehéz helyzetbe kerül. Ebben az esetben nem lesz elég, hogy megpróbálnak segíteni a Gyulai Húskombináton, mert az ágazat jövője a tét - jelentette ki.
    
A szocialista politikus kiemelte, várják a húskombinát támogatására hivatott konkrét intézkedéseket, szerinte ugyanis az, hogy a kormány kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a céget, önmagában semmit sem jelent. Ezt a Malévval is megtették, aztán a légitársaság két hét múlva bezárt - mondta.