Belföld, Külföld | Ukrajna országgyűlés
2014. március 03. 12:55

Ukrán válság - A parlamentnek el kellene ítélnie az agresszió előkészületeit

Az ellenzéki összefogás szerint az Országgyűlésnek foglalkoznia kellene az ukrán válsággal, el kellene ítélnie az oroszok agresszióra való előkészületeit és ki kellene állnia Ukrajna szuverenitása mellett - közölte Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke hétfőn sajtótájékoztatón.

Fodor Gábor elfogadhatatlannak minősítette Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök hallgatását az ukrán válság ügyében, aminek oka szerinte az Oroszországgal a paksi erőmű bővítéséről kötött "szégyenteljes szerződés".

Hozzátette: tévúton jár, aki azt gondolja, hogy a kormány és az államfő azért hallgat, mert aggódik a kárpátaljai magyar kisebbségért, hiszen Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Traian Basescu román elnök is megszólalt, noha Ukrajnában jelentős létszámú lengyel és román kisebbség él.

A Liberálisok elnöke elmondta: ha a kormánytöbbség valóban össze akarja hívni a parlamentet, az ülés témája nem lehet a paksi hitelszerződés, csak az ukrán válság megvitatása. A paksi bővítés napirendre tűzése az orosz agresszió melletti kiállás lenne - jelentette ki.

Jelezte, ha a kormányoldal nem indítványozza a parlament összehívását, akkor az ellenzék fogja kezdeményezni, és olyan határozati javaslatot nyújtanak be, amely elítéli "az orosz agresszióra való előkészületet", és kiáll az ukrán függetlenség és szuverenitás mellett.

A kormány nem taszíthatja Magyarországot orosz függőségbe - mondta, megjegyezve, mindez független attól, mi a véleményük az új ukrán kormányzatról, hogy a nacionalisták megjelenése a kormányban probléma lehet.

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti listavezetője úgy fogalmazott: "Ukrajna sem lehet orosz gyarmat", az összefogás pártjai az ukrán önrendelkezés pártján állnak és európai kapcsolataikat is ezért vetik be.

A szocialista politikus azt mondta: Európa és az Ukrajnával szomszédos államok vezetői már mind megszólaltak a válság ügyében, ezzel szemben "Orbánék nem tekinthetők európai léptékű vezetőknek".

Szerinte az Orbán-kormány felkészületlen az ukrán válság következményeinek kezelésére.

Kakuk György, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja elmondta, azt várják a magyar kormánytól, amit szövetségesei már megtettek: mondja ki, hogy Ukrajna területi integritása sérthetetlen.