Üres kormányzati ígéret maradt az áfacsökkentés

Azt mondta: a parlament szakbizottságában az derült ki, hogy a Fidesz-frakció nem javasolta a kormánynak a húsáfa csökkentését, mondván, nem biztosított, hogy a fogyasztókhoz is eljut a hatása.

Az MSZP-s politikus szerint azonban a termelők nem tudnák "lenyelni" az áfacsökkentést, csak a kereskedők, ám biztosra vehető, hogy lenne legalább egy olyan áruházlánc, amely az áfacsökkentés mértékével csökkentené árait, és ezzel a többieket is erre kényszerítené. Véleménye szerint azonban ugyanilyen fontos lenne az áfacsökkentés a feketegazdaság visszaszorítása érdekében.

Gőgös Zoltán beszélt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik vezetőjének és három bűntársának letartóztatásáról is. Kijelentette: nem mondott igazat a szakminisztérium, amikor azt sugallta, hogy már februárban a hatóságokhoz fordult az európai uniós területalapú támogatások jogosulatlan igénylése miatt.

Ezzel szemben - folytatta - megkeresésére a legfőbb ügyész arról tájékoztatta, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal csak október 8-án tett feljelentést az ügyben, akkor, amikor az MSZP kiküldte meghívóját arra a másnapi sajtótájékoztatóra, amelyen a "maffiaszerű" visszaéléseket a nyilvánosság elé tárta.

Gőgös Zoltán szerint ha a minisztérium valóban tudott a jogtalan igénylésekről, akkor több ezer teremlő támogatását sodorta veszélybe azzal, hogy nem tett időben feljelentést, mivel ők most a vizsgálat lezárultáig nem kapják meg a nekik járó támogatáselőleget.