mszp.hu | Belföld | Bidapest bkv Orbán Viktor | Önkormányzat
2015. december 18. 11:58

Útravaló Tarlós Istvánnak Orbánhoz, a BKV-tárgyaláshoz

Az adótörvények módosításával a héten évtizedek óta nem látott válságba taszította a Fidesz Budapestet – jelezte pénteki sajtótájékoztatóján Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető. Mint mondta, öt pontban lehet összefoglalni azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén a válság elhárítható. Ezt adjuk útravalóul Tarlós Istvánnak hétfőre, az Orbán Viktorral való tárgyalásához.

Budapest szolgáltatásait naponta 3 millióan – a fővárosban és az agglomerációban élők – veszik igénybe. Ők azok, akiknek a kialakult válsághelyzetben a mindennapjaik kerültek veszélybe: nem jutnak majd el munkába, iskolába vagy épp a kórházakba. Ez a tétje Orbán Viktor és Tarlós István hétfői tárgyalásának.

Mi, budapestiek naponta 18 milliárd forintnyi adót fizetünk be az államkasszába. Budapestnek nem kell adomány. Azt várjuk el, hogy a befizetett adónkból visszakapjuk a város normális működéséhez szükséges pénzt. Ha ez nem történik meg, a hiányzó pénzt a főváros vezetése más formában hajtja majd be a budapestiektől.

A fővárost arra kötelezték, hogy az iparűzésiadó-bevételeit mindenekelőtt a közlekedésre költse. Ez egyáltalán nem oldja meg a problémát, ugyanis ebben az esetben semmilyen más fővárosi feladatra nem marad forrás. Így például nem marad pénz közvilágításra, takarításra, parkfenntartásra vagy kéményseprésre, de finanszírozás hiányában be kell zárni valamennyi budapesti színházat.

Túl azon, hogy ez a törvénymódosítás gyakorlatilag bedönti Budapestet, sok ezer a főváros működéséért dolgozó ember, több ezer család munkáját, megélhetését sodorja a szakadék szélére.

Tarlós István főpolgármester feladata most az, hogy hétfőn Orbán Viktornál kiharcolja Budapestnek azt, ami jár. Mi öt pontban foglaltuk össze azokat a feltételeket, amelyek teljesülése nélkül Tarlós István nem távozhat a miniszterelnöktől.

  1. A kormány azonnali hatállyal utalja át a főváros 2015. évi költségvetéséből jelenleg is hiányzó 15 milliárd forintot. Ez az összeg, amely az idei évre elhárítja a közvetlen veszélyt Budapesten, nem több mint egy fél stadion ára.
  2. Orbán Viktor vállaljon garanciát a budapesti közösségi közlekedés hosszú távú finanszírozására. Budapest immár öt éve napról napra vegetál, a BKV működése kiszámíthatatlan.
  3. A főpolgármester ne ajánljon cserébe semmit; sem fürdőt, sem színházat, sem közművállalatot, stb. A budapestiek naponta 18 milliárd forintnyi adót fizetnek be a központi költségvetésbe, ennek elegendőnek kell lennie.
  4. A kormány vállaljon garanciát a főváros számára elengedhetetlen fejlesztésekre, amelyeket az önkormányzat saját erőből nem tud finanszírozni. Ilyen fejlesztések a 3-as metró, a HÉV-ek, vagy épp a kisföldalatti szerelvényeinek felújítása.
  5. Azonnali hatállyal vonják vissza az adótörvények módosítását, ellenkező esetben megszűnik a közvilágítás, a takarítás, a parkfenntartás és a kéményseprés a fővárosban, bezárnak a színházak és munkahelyek ezrei szűnnek meg.

Kapcsolódó párttagok