Üzemanyagár-csökkentő javaslatot nyújt be az MSZP

Józsa István szocialista frakcióvezető-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: olyan módosító javaslatot adnak be a jövő évi adötörvényekhez, amely a jövedéki adó mérséklésével lehetővé teszi az üzemanyagárak csökkentését.

A szocialista politikus ezt azzal indokolta, hogy újra 400 forint fölé emelkedett a benzin ára, ami a kormányváltáskor még 300 forint alatt volt. Az MSZP-s képviselő szerint a több mint százforintos drágulás elviselhetetlen teher az autósoknak.

A Mol Nyrt. szerdán bruttó 2 forinttal emelte a 95-ös benzin árát, ezzel a benzin átlagára 401-402 forintra nőtt, a gázolajé nem változott, 420-421 forint maradt.

Megalapozatlan és a gazdagoknak kedvez a javaslat

Az MSZP szerint megalapozatlan a jövő évi költségvetési javaslat, nem szolgálja a kiszámíthatóságot, a növekedést és továbbra is a gazdagoknak kedvez.

Józsa István azt mondta: a kormány növekedési várakozása tavaly sem teljesült, idén sem fog, és a jövőre várt 2 százalékos GDP-növekedés sem megalapozott.

Az Orbán-kormány 2010-ben növekvő gazdaságot vett át, ám a gazdaság fejlődése szempontjából az azóta eltelt három év kimaradt, a beruházási ráta folyamatosan csökken, és már 25 százalékkal kisebb az öt évvel ezelőttinél - mondta.

Az MSZP-s politikus szerint jó, ha májusig kitart a költségvetés, ám az új kormánynak biztosan módosítania kell majd.

Az Orbán-kormány három év alatt 12 új adót vezetett be, negyvenszer emelte az adókat, és csaknem 3000 milliárd forint megszorítást hajtott végre - jelentette ki Józsa István, hozzátéve, ennek csak egy töredékét adja vissza a kiskeresetűekre kiterjesztett családi adókedvezmény, amit a szocialisták már két éve sürgetnek.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szavaira reagálva - miszerint a jövő évi a rezsicsökkentés költségvetése lesz - azt mondta: a költségvetésnek semmi köze a rezsicsökkentéshez, szinte meg sem jelenik benne.

Bírálta, hogy a kormány az adótörvények előtt terjesztette be a költségvetést, és megemlítette: kockázatokat lát az Állami Számvevőszék is, amely csak a tervezett bevételek 52 százalékát tartja megalapozottnak. Véleménye szerint kockázatos az inflációs becslés is, amivel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugdíjasok fogyasztói kosara az inflációt meghaladó mértékben drágul.

Józsa István szólt arról is, hogy a kormány 2010 óta "módszeresen rontja" a forint árfolyamát, ami mindenkit szegényebbé tesz.

Szerinte a költségvetési javaslat csak a gazdagoknak kedvez, ezért vissza kellene vonni.