Belföld | törvényalkotás parlament
2014. április 29. 17:33

Üzenet és megrendelés a Fidesznek

Ujhelyi István szerint most már nem lenne luxus - a parlamentet az elmúlt ciklusban szerinte kiüresítő - fideszes kétharmadnak egy "normális törvényhozást" működtetni.

Az Országgyűlés távozó alelnöke erről kedden beszélt újságíróknak parlamenti dolgozószobájában.

Az MSZP EP-listájának a második helyén szereplő politikus elmondta, hogy 12 év képviselőség után távozik a magyar Országgyűlésből.

Értékelése szerint a kormánypártok az elmúlt négy évben kiüresítették, egyfajta kirakattá, bábszínházzá alakították át a magyar törvényhozást. Ujhelyi István hozzátette: a fideszes kétharmadnak most már nem lenne luxus "normálisnak lenni" az ország érdekében, "normális törvényhozást" működtetni, a demokratikus ellenzékkel végre kompromisszumot kötni arról, hogy milyen érdekek és értékek menték dolgoznak együtt a parlamentben.

Ismertetése szerint a most záruló ciklusban a képviselők ötven százalékkal több törvényt fogadtak el, mint 2006 és 2010 között és mindössze két olyan törvény és három országgyűlési határozat született, amit az ellenzék nyújtott be.

A távozó alelnök úgy értékeli, a törvények nagy része az erőszakos hatalomkoncentráció kiépítését jelentette egy törvénygyárban és a kapkodás sokszor silány minőségű jogszabályokat eredményezett. Tudatosan éjszaka vagy hajnalban tárgyaltak nagyon fontos törvényeket - folytatta -, példaként a föld- és a közoktatási törvényt említve.

Ujhelyi István sajtótájékoztatója végén néhány, a dolgozószobájában kiállított emléket dobozba rakott, hogy Brüsszelbe magával vigye őket. Ezek között voltak a sajtószabadság korlátozása ellen tiltakozó, üres címlappal megjelent napilapok, a nemzeti együttműködés nyilatkozatának egy példánya, az országgyűlési csengő másolata, egy asztali magyar zászló és egy kis méretű Konfuciusz-szobor.