Belföld | Szijjártó Péter vagyonnyilatkozat
2014. február 12. 12:24

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez az összefogás Szijjártó Péter ellen

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkárral szemben a baloldali összefogás a parlamentben - közölte Budai Bernadett MSZP-szóvivő és Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője szerdán sajtótájékoztatón.

Budai Bernadett azt mondta: Szijjártó Péter nem tud elszámolni tavalyi 16 millió forintos vagyongyarapodásával. Az államtitkár bruttó 14,7 millió forintot keresett, nagyjából nettó tízmillió forintot, vagyis megtakarítása többel nőtt, mint amekkora bevétele volt - fűzte hozzá.

A szóvivő szerint ez akkor is megmagyarázhatatlan, ha Szijjártó Péter "remetéket megszégyenítő életmódot folytat". Szavai szerint a számok akkor sem stimmelnek, ha az államtitkárt a felesége tartja el.

Budai Bernadett azt mondta: a vagyongyarapodás csak úgy állhatott elő, ha az államtitkár összes befektetése csaknem 30 százalékos hozamot ért el, ami szerinte nem életszerű. Ha mégis ez történt, akkor Szijjártó Péter pályát tévesztett, inkább brókernek kellett volna mennie - folytatta, megjegyezve: azért kezdeményeznek vagyonnyilakozati eljárást, hogy tisztázzák Szijjártó Péter gazdagodásának "valós okait".

Gréczy Zsolt arról beszélt: reméli, hogy Orbán Viktor miniszterelnök berendeli magához Szijjártó Pétert, rákérdez vagyongyarapodásának körülményeire. Abban is bízik - mondta a DK szóvivője -, hogy a Fideszhez közel álló orgánumok a Simon Gábor ügyében tapasztalt lelkesedéssel fogják "üldözni" Szijjártó Pétert, hogy rákérdezzenek a megtakarítás forrására.