Vajon kinek lesz ennyi pénze földvásárlásra?

A kormány a vidékfejlesztés egyik legfontosabb eszközét akarja kiadni a kezéből – mondta napirend előtti felszólalásában Gőgös Zoltán. Az MSZP elnökhelyettese kiemelte, hogy a privatizációból kizárják az önkormányzatokat is, mert azok nem vehetnek földet. Tegnap az MSZP benyújtott egy olyan javaslatot, amely szerint az állam után az önkormányzatokat illetné meg az elővásárlási jog. Gőgös Zoltán kérte, hogy a kormány támogassa ezt a módosítást.

Az MSZP képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz barátai kedvéért hamarosan meglévő munkahelyek fognak megszűnni. Erre példa szerinte Mezőhegyes, ahol egy 220 éves vállalkozást számolnak fel, és egy olyan embernek adják, aki száz kilométerekre lakik Mezőhegyestől.

Gőgös Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy az árverés igen nagy földterületeket is érint. Például Hajdú-Biharban lesz egy 258 hektáros tábla, aminek az ára akár egy milliárd forint is lehet. Kíváncsi lennék arra, hogy ki tudott 700 millió forintot összespórolni erre – tette hozzá. De vajon melyik fiatal gazda tudná megvenni Vas megyében azt a 96 hektáros táblát, amely 256 millió forintba kerül? Ráadásul, majd először 2051-ben vethetne bele gabonát az új tulajdonos, ugyanis a földet még 36 éven át bérleti jogviszony terheli.

Gőgös Zoltán szerint Orbán Viktor tegnap elszólta magát, mert azt mondta, hogy kevesli az eladásra kijelölt földet. Vagy nem tudja a miniszterelnök, hogy a teljes magyar szántóterület kalapács alá kerül, és már csak az erdő marad hátra, vagy ez azt jelenti, hogy a következő eladandó a sorban a magyar erdő lesz.

Végül az MSZP elnökhelyettese azt is felvetette, vajon elfogadható-e az, hogy a miniszter urat ugyanaz az ügyvédi iroda képviseli egy polgári ügyben, amelyik 57 millió forintot kapott földpályázatokkal kapcsolatos munkáért. Ha ez egy normális országban történne meg, és kiderülne, már másnap nem lenne miniszter a miniszter – zárta felszólalását Gőgös Zoltán.