mszp.hu | Belföld | Buda-Cash Hungária Zrt MNB Quaestor
2015. november 17. 14:43

Valljon színt a Fidesz, fizessen a jegybank!

Az MSZP a kisbefektetők pártján áll, és azt várja a Fidesztől és a kormánytól, hogy mihamarabb nyújtsa be azt a törvényt, amely nemcsak a Quaestor-károsultak, hanem a Buda-Cash és a Hungária Zrt. károsultjainak az ügyét is megnyugtatóan rendezi – jelentette ki Tóbiás József kedden. Pártunk elnök-frakcióvezetője sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az Alkotmánybíróság döntése után a Fidesznek világossá kell tennie, hol áll. Továbbra is mentegetni akarja-e a jegybankot, a károsultak helyzetének valódi felelősét?

Mint mondta, az élet a szocialista álláspontot igazolta: az elmúlt egy évben számos alkalommal elmondtuk, hogy az a törvény, amely a Quaestor-károsultak érdekében nyújtottak be, majd fogadtak el, nem segíti sem a Quaestor, sem a Buda-Cash, sem a Hungária Zrt. áldozatait.

Az alkotmánybíróság döntése több mint harmincezer ügyfélnek adott igazat: sem diszkriminatív módon, sem aránytalanul nagy terheket szétosztva nem lehet ezt a jogszabályt elfogadni – fejtette ki Tóbiás József. Az Alkotmánybíróság azt is megfogalmazta, hogy van jogi, alkotmányos, a parlament által alkalmazható eszköz a problémák orvoslására.

Ennek egyik feltétele az lehet, hogy a kormány befejezi a Magyar Nemzeti Bank további mentegetését, és egyértelműen kimondja: a jegybanknak vállalnia kell mind a közjogi, mind a pénzügyi felelősséget a harmincezer ügyfél kárának rendezésével kapcsolatban. 

Kapcsolódó párttagok