Belföld | felsőokatatás röghözkötés
2013. február 04. 12:41

Válságos helyzetbe jutott a felsőoktatás

Erről Hiller István szocialista országgyűlési képviselő, az ellenzéki párt humánpolitikai kabinetjének vezetője beszélt hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Úgy fogalmazott, megbukott a kormány önfenntartó felsőoktatásról szóló "ostoba terve", abból csak a forráskivonás valósult meg. Azt mondta, 2010 óta összesen több mint 60 milliárd forintot vontak ki a felsőoktatásból, megoldhatatlan feladat elé állítva az egyetemeket és főiskolákat, amelyeken emiatt egyértelműen gyors és jelentős színvonalcsökkenésre lehet számítani.

A szocialista politikus az oktatás és kutatás ellen elkövetett merényletnek nevezte a kabinet kényszernyugdíjazásról szóló rendelkezését. Hiller István szerint ugyanis az teljesen életidegen az ágazattól. Példaként említette, hogy míg egy focista 20-30 évesen, addig egy egyetem professzor éppen 60 éves kora fölött képes a legjobb oktató, kutató tevékenységre. Az MSZP ezért ismét felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul vonja vissza a kényszernyugdíjazásról szóló döntését - hangsúlyozta a volt oktatási miniszter.

Hiller István tájékoztatóján emellett üdvözölte ugyan a felsőoktatási kerekasztal újraalakítását, ám azt is hangsúlyozta, hogy a Fidesz-kabinet azzal csak a három évvel ezelőtti kiindulóhelyzetéhez tért vissza, amikor ugyanők felszámolták ezt az egyeztető fórumot.

A szocialista képviselő a fentieken túl a hallgatói szerződéseket is élesen bírálta. A hallgatók röghöz kötése a kormány eredeti szándékával ellentétesen hat, vagyis még több fiatal hagyja majd el az országot - vetítette előre Hiller István, aki szerint 2010 óta már eddig is több fiatal távozott külföldre, mint 1956-ban.