Válságtervre van szükség a kivándorlás miatt

Az MSZP szerint nemzeti válságtervre van szükség a Magyarországról tapasztalható kivándorlás miatt.
Molnár Zsolt, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, a parlament nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kivándorlás elérte azt a nagyságrendet, amely alapján egyértelműen nemzeti válsághelyzet van, és ezért nemzeti válságtervre van szükség. 
 
Most már nem százezrekről van szó, hanem egy, a napokban napvilágot látott kutatás szerint 1-1,5 millió azoknak a száma, akik döntően fiatalként másik országban kívánnak élni és dolgozni - mondta Molnár Zsolt, hozzátéve: alapvetően diplomás, frissen végzett fiatalokról van szó, akik családalapítás előtt állnak. 
 
Kijelentette: ez a demográfiai, társadalombiztosítási és nyugdíjproblémákon túl azért is gond, mert egész szektorok, ágazatok maradnak munkaerő nélkül. Példaként említette az egészségügyet, a vendéglátást, azt építőipart. Szerinte a munkaerőhiány már a nemzetgazdaságot veszélyezteti. 
 
Hozzátette: a kormány ezt álproblémának tartja, ami felháborító. Felszólítják a kormányt, hogy vegye komolyan ezt a kérdést, a helyzet cselekvési programot igényel - hangoztatta, és parlamenti vitát sürgetve az ügyről azt mondta: stratégiára van szükség, illetve olyan kutatásokra, amelyek a jelenséget feltárják. 
 
Molnár Zsolt közölte, bízik benne, hogy a kormány nem egy kivándorlást segítő kormány, amely szinte örül annak, hogy azon honfitársaink, akik nem szimpatizálnak a kabinettel, elhagyják az országot. Új motívumként ugyanis megjelentek a politikai okok is, a szabadság levegőjét hiányolják a fiatalok - vélekedett.
 
Az MSZP-s képviselő szerint jelenleg sem Orbán Viktor kormányfő, sem Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nem érzi magát felelősnek a témában. 
 
Megoldási lehetőségként felvetette az otthonteremtési rendszer átgondolását, a bérek rendezését, az oktatás területén az első diploma, nyelvtudás, nyelvvizsga megszerzésének támogatását, a kisvállalkozások segítését, a munkavállalói jogok tisztázását. 

Kapcsolódó párttagok