Váltsák le Orbánt Viktort!

Magyarországot bóvliba sorolják a hitelminősítők, a gazdasági bizottságban meghallgatásra váró miniszterjelölt teljesen ismeretlen a közéletben, jelenleg még azt sem lehet tudni róla, hogy van-e egyáltalán diplomája, a helyzet óráról-órára változik, ez a káosz pedig egy elfogadhatatlan társadalom- és gazdaságpolitika következménye - mondta a szocialista politikus, aki Jose Manuel Barrosonak az Európai Bizottság elnökének a magyar miniszterelnökhöz címzett levelére is utalva hozzáfűzte: bár a világban sok a gond, egyértelmű jelzések érkeznek arról, hogy az ország számára legnagyobb nehézségek okát itthon kell keresni.

Az egykori államtitkár kiemelte az alkotmányos jogok csorbításának gyakorlatát és azt hangoztatta, hogy mindez államcsődhöz vezet, ami az emberek számára azt jelenti, hogy nem fizetik a nyugdíjat, a béreket, eltűnnek az emberek bankbetétei, és ezt mindenképpen meg kell akadályozni.

A szocialista politikus szerint már nem csak az ellenzéki padsorokban, de a jobboldali értelmiségiek köreiben és a világhálón is terjednek az olyan gondolatok, melyek szerint hazugság, hogy a kormány szabadságharcot folytat, illetve összehangolt támadásokkal néz szembe.

"Egy hazug rendszer látványos vergődése" zajlik - fogalmazott az ellenzéki honatya, aki - a felelős kormánypárti képviselőkhöz címezve kijelentését - leszögezte: Orbán Viktor miniszterelnököt az államcsőd elkerülése érdekében le kell váltani. Arra az újságírói kérdésre, hogy ki legyen a kormányfő, Burány Sándor annyit mondott: ezt nem az ő dolga eldönteni, de szerinte most egy, a befektetőkkel tárgyalni tudó független szakemberre van szüksége az országnak.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága a nap folyamán hallgatja meg az IMF-tárgyalások vezetésével kapcsolatos feladatai miatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium éléről távozó Fellegei Tamás helyére jelölt Németh Lászlónét, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettesét.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban jelentette be, hogy az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re módosította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság besorolását, amelyre további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást adott. A hitelminősítő döntése nyomán a magyar szuverén adósbesorolást immár két nemzetközi hitelminősítő tartja nyilván befektetésre nem ajánlott kategóriában: a múlt hónapban a Moody's Investors Service is ebbe az osztályzati sávba sorolta át Magyarországot. Az S&P a szerdai leminősítést egyebek mellett azzal indokolta, hogy megítélése szerint továbbra is gyengül a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága, részben olyan hivatalos intézkedések miatt, amelyekről a hitelminősítő úgy gondolja, hogy kérdéseket vetnek fel a felügyeleti szervek függetlenségével kapcsolatban, és bonyolultabbá teszik a működési környezetet a befektetők számára.

Az Európai Bizottság szóvivője kedden bejelentette: José Manuel Barroso levelében javasolta Orbán Viktornak, hogy vonjanak vissza két törvényjavaslatot, és aggodalmát fejezte ki a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal kapcsolatban.