mszp.hu | Belföld | nyugdíj nyugdíjak nyugdíjas | Nyugdíj
2016. január 06. 14:52

Van, akinek csupán havi 300 forintot jelent a mostani nyugdíjemelés

Itt az ideje, hogy a kormány végiggondolja, milyen fenntartható és finanszírozható nyugdíjrendszert akar hátrahagyni a 2018 utáni időszakra – mondta sajtótájékoztatóján Korózs Lajos.

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke szerint a Fidesz már hazudni sem tud rendesen, az pedig biztos, hogy számolni nem tudnak. A kormány által bejelentett 24 ezer forintos nyugdíjemelés valójában havi 1500-1600 forintot jelent egy átlagnyugdíjasnál. A nyugdíjas-társadalom kétharmada viszont nem kapja meg az átlagnyugdíja,t és számos nyugdíjszerű ellátásnál a mostani 1,6 százalékos emelés csupán 300-350 forintot jelent havonta, ami egy liter tej és két kifli ára.

A kisnyugdíjasok számára ez nem segítség, ugyanakkor Európa legmagasabb áfáját fizetik – mutatott rá a politikus.

Korózs Lajos figyelmeztetett arra, hogy ma Magyarországon 1 millió 125 ezer olyan nyugdíjas él, akinek a havi ellátmánya nem éri el a százezer forintot. A kormány ismét azoknak kedvez, akik viszonylag jó módúak, ahelyett, hogy a tapasztalatok alapján korrigálná az öt éve átalakított nyugdíjrendszer hibáit.

Az MSZP által követelt áfacsökkentéssel igazi segítséget lehet adni a nyugdíjasoknak, ezért ismét benyújtottuk az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről szóló javaslatunkat – jelentette ki végezetül a képviselő.

Kapcsolódó párttagok