Belföld | választási rendszer demokrácia
2011. október 19. 15:46

Van másik

Molnár Zsolt országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a parlament választójogi albizottságának benyújtott koncepciójuk arányos és átlátható választási szisztémát hozna létre, amelyben a leadott szavazatok és az elnyert mandátumok aránya lényegében megegyezne, így az Országgyűlés összetétele pontosan tükrözné a választói akaratot. A parlament létszámának kétszázra csökkentését támogatják a szocialisták.

Az MSZP-s politikus aláhúzta, hogy a listás választási rendszer átláthatóvá tenné a jelenleg rendkívül bonyolult mandátumszámítást, szükségtelenné a kompenzációt és a töredékszavazat-számítási modelleket, az egyfordulós választás melletti érvként pedig a gazdaságosságot említette.

A listaállítást a választásra jogosultak 1 százalékának ajánlásához kötnék a szocialisták, a névjegyzék összeállítása pedig továbbra is automatikus volna a javaslatuk szerint, amely változatlanul 5 százalékban határozná meg a parlamenti küszöböt.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta, hogy pártja azoknak biztosítana választójogot, akiket a voksolás következményei közvetlenül érintenek, vagyis a részvételt állandó magyarországi lakóhelyhez kötnék. Kiemelte, hogy a Fidesz választójogi koncepciója viszont különbséget tenne a magyarországi lakóhellyel rendelkező és a határon túl élő állampolgárok szavazati joga között, és az utóbbiaknak csak listás választójogot adna.

Ezzel szemben - tette hozzá - az MSZP elképzelése szerint minden választásra jogosult egy szavazatot adhatna le, és az ország egésze egy választókerületet alkotna.

Mindazonáltal az MSZP olyan országgyűlési testület létrehozását kezdeményezi, amely felszólalási lehetőséget biztosítana a határon túli magyarok közösségeinek, a Magyarországon élő nemzeti kisebbségek pedig törvénykezdeményezési joggal rendelkező szószólókat delegálhatnának a parlamentbe.

Az MTI kérdésére, elképzelhetőnek tartja-e, hogy - mivel Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a vegyes választási rendszer fenntartását "kőbe vésettnek" nevezte - megegyezzenek a kormányoldallal, Molnár Zsolt úgy válaszolt: ha a Fidesz kész elmozdulni jelenlegi javaslatától, az MSZP az egyéni választókerületekre épülő szisztéma fenntartásáról is kész tárgyalni. Hozzátette azonban, hogy nehéz az arányosságot 106 egyéni választókerület mellett garantálni. Ebben az esetben - folytatta a szocialista politikus - fontosnak tartanák, hogy a listára leadott és a töredékszavazatokat ne keverjék össze, vagyis maradjanak fenn a területi listák és a kompenzációt biztosítani hivatott országos lista is.