Van pénz a rendőrök nyugdíjára

Józsa István, az MSZP országgyűlési képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: nem gazdasági okok miatt akarják elvenni a rendvédelmisek korkedvezményes nyugdíját, hanem azért, mert az Országgyűlés előtt lévő fideszes törvényjavaslat alapján 20 milliárd forinttal öt látványsportot, egy üzleti vállalkozást kívánnak támogatni.

Hozzátette: a korkedvezményes nyugdíjak elvonásának a politikai indoka pedig az, hogy "megtörjék az egyenruhásokat", ugyanis ha a legkeményebb ellenállást sikerül legyőznie a kormánynak, akkor másokkal is könnyen elbánhatnak.

Józsa István ugyanakkor megjegyezte: a munkaszerződés kétoldalú dolog.

"El lehet venni alkotmányt, lehet hozni sarkalatos törvényt, lehet feszíteni a húrt, de egyszer elpattan" – fogalmazott a szocialista politikus.

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának alelnöke szerint a "politikai mutyi" másik árulkodó jele, hogy a kultúra támogatására szánt hárommilliárd forintból 1,8 milliárdot akarnak elvonni, éppen annyit, amennyivel a hódmezővásárhelyi emlékpontot támogatnák, ahol a Fidesz frakcióvezetője a polgármester.

A kormány gazdaságpolitikáját bírálva azt mondta: a "gazdasági mutyit" bizonyíthatja, hogy a Fidesz a negyedénél is kevesebbért adja el a  Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. magyar állami tulajdonban lévő 25 százalék plusz egy szavazatát.

Megjegyezte, a Mol részvényeket is 40 százalékos felárral vásárolta vissza a hetekben a kormány. "Ez a helyes gazdaságpolitika, drágán venni olcsón eladni?" - tette fel a kérdést Józsa István.