Belföld, Gazdaság | Matolcsy IMF Varga Mihály
2012. október 02. 16:10

Varga Mihály már érti, hogy változtatni kell a 2013-as költségvetésen, Matolcsy még nem

Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő keddi, budapesti sajtótájékoztatóján felidézte, hogy Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn azt mondta: nehezen képzelhető el, hogy a kormány jelenlegi makrogazdasági előrejelzésével fogadják el a 2013-as költségvetést, jelenleg 300-350 milliárd forintos eltérés van a nemzetközi hitelezők és a kabinet hiányra vonatkozó becslései között.

Az MSZP-s politikus arról beszélt: az IMF-főtárgyaló elismerte, hogy korrekcióra szorul az a költségvetés, amely az idei megszorítások után tovább csökkenti az önkormányzatok támogatását, a gyógyszerkasszát, és elvon a felsőoktatástól.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azonban nem érti, amit Varga Mihály mond, hogy több száz milliárdos lyuk van a büdzsében, és egy újabb, százmilliárdos költségvetési lyukat ütő "adószépészeti" csomagot készít - mondta Tukacs István, arra utalva, hogy az origo.hu szerint hamarosan újabb kormányzati adójavaslat-csomag várható, amely javarészt az emberek és a vállalkozások életét megkönnyítő, az adminisztrációs kötöttségeken lazító lépéseket tartalmaz. Matolcsy György kedden azt mondta: a tervezett adóváltoztatások 150-200 milliárd forinttal csökkentik a vállalkozók terheit.

A szocialista képviselő ezzel összefüggésben arra szólította fel a kormányt, "térjen vissza a normalitás világába", és józan tervezéssel készüljön fel arra, hogy jövőre várhatóan stagnál majd a gazdaság és a fogyasztás.

Az MSZP a többkulcsos személyi jövedelemadózás visszaállításával és a tőkejövedelmek fokozottabb adóztatásával növelné a költségvetés mozgásterét, de úgy látszik, hogy a kormány számára ez tabu - mondta Tukacs István.