Belföld, Gazdaság | vasárnapi nyitva tartás
2014. december 03. 15:13

Vasárnapi zárva tartás - 20 ezer ember kerülhet utcára

A vasárnapi zárvatartásról szóló törvény tárgyalásához kapcsolódan Lukács Zoltán szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, "gyakorlatilag benyújthattak volna egy olyan törvényt is, hogy húszezer embert bocsássanak el a kereskedelemből."

Az MSZP frakcióvezető-helyettese kifejtette: mind a szakszervezetek, mind a szakmai szervezetek azt mondják, hogy ilyen hatása lehet a törvénynek, ha végrehajtják. 

Amíg öt napi munkából nem lehet megélni Magyarországon, addig nem lehet vasárnap zárva tartani az üzleteket - emlékeztetett Lukács Zoltán Orbán Viktor 2011-es szavaira, majd hozzátette, azóta sem lehet megélni Magyarországon öt napi munkából, ráadásul romlott az életszínvonal.

Majd ha eléri a kormány, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt nem szűnjön meg munkahely, ne csökkenjen a kereskedelemben dolgozók bére, akkor lehet szóba hozni a vasárnapi zárva tartást - fogalmazott a képviselő.

Lukács Zoltán fölhívta a figyelmet arra is, hogy több száz ezer ember dolgozik vasárnap a kereskedelmen kívül, például a rendvédelemben, az egészségügyben, a honvédelemben, illetve a folyamatos műszakban termelő ipari szektorokban mégis, a kormányt ezúttal csak a kereskedelem érdekli.

Az MSZP alelnöke szerint jól látszik, hogy a kormánypártok megint a hozzájuk közel álló kereskedelmi láncot kívánják helyzetbe hozni, és arról beszélnek, hogy mindez a munkavállalói jogok miatt történik, holott az új Munka törvénykönyvében teljesen kiszolgáltatottá tették a dolgozókat.