Vasárnapi zárva tartás - Felülvizsgálati kérelemmel fordulunk a Kúriához

Fideszhez köthető verőemberek a Nemzeti Adatvédelmi Hivatal „szuper gyors” ügyintézésével, a Nemzeti Választási Iroda és a rendőrség csendes asszisztálása mellett, a Nemzeti Választási Bizottság hét tagjának támogatásával és védelmével elárulták a népet, a népszavazás lehetőségét elvették az emberektől – jelentette ki Nyakó István MSZP-s politikus.

Ezek után nem fordulunk többet fideszesekkel feltöltött szervezetekhez, velük már nincs dolgunk, inkább a független magyar bíróság kezébe adjuk a népszavazás kérdésének megítélését, felülvizsgálati kérelemmel fordulunk a Kúriához – fogalmazott.

Március 14-én indulhat az aláírásgyűjtés az állami földek eladásával kapcsolatban

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese szerint a Fidesz által irányított választási ellenőrző rendszer nem alkalmas arra, hogy az ország lakóinak érdekei szerint cselekedjen, hiszen az az NVB elutasította az általa benyújtott kérdést (az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének tilalmáról), végül a Kúria adott zöld utat a kezdeményezésnek.

A politikus elmondta: várhatóan március 14-én, a miskolci fáklyás felvonuláson indítjuk az aláírásgyűjtést a földügyben kezdeményezett népszavazási kérdéshez. A kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?"

Ezzel az MSZP élére állt egy széles társadalmi igénynek, és szeretnék, ha érvényes és eredményes lenne a népszavazás - fogalmazott.

Az MSZP elnökhelyettese közölte, először összegyűjtik azokat a szervezeteket, amelyek támogatják a népszavazást. Ezek közé sorolta az LMP-t, a Párbeszéd Magyarországért pártot, illetve az Élőlánc és a Nem adjuk a földünket! mozgalmat.

Gőgös Zoltán elmondta, az állami földekről tartott népszavazást az MSZP szeretné összekötni a Kész Zoltán független országgyűlési képviselő által az állami cégeknél bevezetendő kétmillió forintos bérplafonról szóló népszavazási kezdeményezéssel. Jelezte, az ügyben már tárgyalnak Kész Zoltánnal, és szerinte össze fogják hangolni az aláírásgyűjtést.

Az elnökhelyettes kitért arra, hogy 2 millió hektár állami föld van, ebből 120 ezer hektárt eladtak, most 140 ezer hektárt hirdettek meg, így nem "visszafordíthatatlan a folyamat".

A következő kormány vissza tudja vásárolni a földeket azoktól, akik jóhiszeműen szerezték meg, akik pedig nem tudják igazolni a vásárlásra szánt forrás eredetét, azoktól el fogjuk venni a földet, mert ők bűncselekménnyel jutottak a földhöz - fogalmazott.