mszp.hu | Belföld | Kúria néps vasárnapi zárva tartás
2015. október 20. 15:41

Vasárnapi zárva tartás: képtelen indokkal dobta vissza a Kúria az MSZP népszavazási kérdését

Képtelen jogértelmezéssel utasította el az MSZP vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kezdeményezését a Kúria. Miután az érkeztetés időpontjába és a kérdés tartalmába már nem lehetett belekötni, a Kúria azzal dobta vissza a kezdeményezést, hogy szerintük meghatalmazott nem adhat be népszavazási kérdést, csak személyesen a kezdeményező. Lukács Zoltán, az MSZP alelnök frakcióvezető-helyettese felhívta a figyelmet, hogy ez eddig nem így volt, hiszen a Nemzeti Választási Bizottság eddig épp a meghatalmazást hiányolta, vagyis eddig félrevezették az MSZP-t, vagy a Kúria indoklását most találták ki.

Van rajta sapka, nincs rajta sapka játékot játszik a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kezdeményezéssel a a Nemzeti Választási Bizottság, a Nemzeti Választási Iroda és a Kúria – jelentette ki Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus szerint a Kúria politikai döntést hozott, érvelésüket pedig olyan jogi nonszensznek nevezte, amely ezer sebből vérzik.

Lukács Zoltán emlékeztetett, hogy a Nemzeti Választási Bizottság az elmúlt években tucatszám fogadta be a meghatalmazottak segítségével beadott beadványokat. „Adódik a kérdés: a Kúria általában megszüntette a meghatalmazás jogintézményét vagy csak az NVI és az NBI esetében nem élhetnek ezzel a lehetőséggel az állampolgárok?” – tette fel a kérdést az MSZP alelnöke, hozzátéve: a meghatalmazás rendkívül fontos és széles körben használt eljárás. A bírósági beadványok jelentős részét például az ügyvédek nem személyesen intézik, hanem a titkárnőik adják be meghatalmazással. Pénzt vagy postai küldeményeket is fel lehet venni meghatalmazással. Ha valakinek eltörik a lába, meghatalmazás útján intézheti az ügyeit. „Ha valaki nem tudja személyesen intézni az ügyeit, annak felfüggesztik a demokratikus jogait? Vagy mindez azt jelenti, hogy a megbízottak révén eddig beadott beadványok jogellenesek voltak? – sorolta kérdéseit az MSZP alelnöke.

Lukács Zoltán szerint az is képtelenség, hogy a Kúria azzal érvel: a törvényben nem szerepel az, hogy a kérdést meghatalmazás útján is be lehet adni. Igaz, ennek tilalmát sem tartalmazza. A politikus felhívta a figyelmet, hogy ez alapján bármivel el lehet utasítani a kérdést, ami nem szerepel a törvényben. „Nem szerepel a szemszín és azt sem szabja meg a törvény, hogy milyen ruhában lehet beadni, vagy milyen sebességgel kell haladni a beadás során a lépcsőházban” – mutatott rá a politikus, hozzátéve: az MSZP továbra is azt az álláspontot képviseli, hogy amit nem tilt a törvény, azt lehet, így nyilvánvalóan megbízottak útján is beadhatóak a papírok.

Lukács Zoltán rámutatott: Orbán Viktor rendszere láthatóan úgy fél a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazástól, mint a tűztől. Az MSZP kérdése ezért változatlan formában jelenleg is be van adva a Nemzeti Választási Bizottsághoz, és a párt nem tesz le arról, hogy az emberek népszavazáson mondhassák el a véleményüket erről a káros és értelmetlen korlátozásról. „Felszólítjuk a Kúriát, hogy ne politizáljon, hanem a jog és az igazság alapján végezze a munkáját!” – zárta sajtótájékoztatóját Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke.