Vége a tündérmesék korszakának

A politikus, akit az MSZP-frakció az újonnan megalakuló parlament költségvetési bizottsági elnökének javasol, a Brüsszelnek küldött konvergenciaprogramból hiányolta az erős magyar gazdaság, az erős magyar forint és az egymillió új munkahely érdekében teendő intézkedéseket. Ami viszont "vastagon" benne van, az az államadósság - szögezte le.
    
Burány Sándor szerint a programban a kormány maga is beismerte, hogy a magyar gazdaságpolitika tekintetében tehetetlen, minden növekedést uniós forrásoktól és az európai gazdaság fellendülésétől remél.
    
Felhívta a figyelmet, hogy  az elemzők az elmúlt években világossá tették: a kormány "egy párhuzamos valóságban mozog", amikor a magyar gazdaságról beszél. A kormány az elmúlt időszakot sikertörténetnek, "valóságos tündérmesének" látja, az elemzők és ellenzéki politikusok azonban folyamatosan figyelmeztettek, hogy ennek az ellenkezője az igaz - emelte ki.
    
Az országgyűlési képviselő szerint világossá vált, hogy a kormánynak "esze ágában" sincs helyreállítani a forint erejét, egy euróért tartósan 307 forintot kell fizetni.
    Burány Sándor azt mondta, a kormány legfeljebb a foglalkoztatás szerény növekedésével számol, szó sincs most már egymillió új munkahelyről, így ebben a kérdésben is hazudott a kormány.
    
Az államadóssággal kapcsolatban úgy értékelte, hogy a 3000 milliárdos magánnyugdíjvagyon "eltapsolása", minden tartalék felhasználása után Magyarország az Orbán-kormány vezetésével nem tud kikerülni az adósságcsapdából.
    
Rámutatott: történelmi csúcson áll az államadósság, és ez nem az elődök, hanem kizárólag a jelenlegi kormány bűne.
    
Burány Sándor közölte, ezt a politikát meg kell állítani, legközelebb május 25-én, majd az önkormányzati választáson lehet üzenni az Orbán-kormánynak, hogy "ebből a hazugságra épülő és vergődést eredményező politikából" nem kér Magyarország.