Belföld | tandíj felsőoktatás
2011. október 27. 12:03

Végveszélyben a felsőoktatás

A szocialista politikus elmondta, az államilag finanszírozott hallgatói létszámot 54 ezerről 30 ezerre csökkenti a kormányzat, miközben a költségtérítést fizető hallgatóknak átlagosan a jelenlegi összeg dupláját kell majd befizetniük.

Hozzátette: a felsőoktatás megdrágításával rengeteg hallgató esik el a továbbtanulás lehetőségétől, például egy magát a középosztályba tartozónak vélő rendőr-pedagógus házaspár gyermeke anyagi okok miatt nem férhet majd hozzá az egyetemeken megszerezhető tudáshoz.

Kunhalmi Ágnes rávilágított arra is, hogy ha nem növekszik a munkához hozzáadott érték, nem a tudás és az innováció területen versenyzünk a világgal, akkor az ország nem lesz képes kilábalni a válságból. Elmondása szerint ugyanebbe az irányba vezet, ha a megdrágult felsőoktatás miatt gyermekeink külföldre szivárognak, nem itthon tanulnak, és nem Magyarországon kamatoztatják a megszerzett tudást.

Az MSZP elnökségi tagja kifejtette: 2016-ban hiányozni fognak a magyar gazdaságból azok, akik 2012-ben nem juthatnak be a felsőoktatásba, így Orbán Viktor tulajdonképpen kitolja hazánkban a válság időtartamát.

Kunhalmi Ágnes kijelentette: ha az elmúlt tíz évben nem történt volna meg a felsőoktatás kinyitása, tömegesítése, ma sokkal nagyobb lenne a munkanélküliség.