mszp.hu | Belföld | gyermekéhezés | Szociális ügyek
2015. november 09. 13:49

Vegye napirendjére a parlament a gyermekéhezés megszüntetését!

Olyanná lesz az országunk, amilyen a benne élő gyermekeink jelene – mondta Tóbiás József hétfőn, napirend előtti felszólalásában.

Pártunk elnök-frakcióvezetője arra kérte az Országgyűlést, hogy vegye napirendjére a gyermekéhezés megoldásának ügyét, azt a társadalmi minimumot, amelyből az elmúlt napokban a kormányzó pártok visszaléptek. Ne azt nézzék, honnan jön a javaslat, hanem azt, hogy a valóságról szól: most és együtt kell tennünk azért, hogy a gyermekeink ne éhezzenek, fűtött lakásban éljenek, és ne csak az iskolai menzán kapjanak meleg ételt, hanem karácsonykor és ünnepnapokon is – mondta Tóbiás József. Nem szabad a szegénységet elfogadva, nyugodt lelkiismerettel politizálni - különösen akkor nem, ha miniszter az illető –, mert a szegénységet meg kell szüntetni. Ezzel arra utalt a pártelnök, hogy Balog Zoltán miniszter szerint a gyermek nevelése elsősorban a szülő felelőssége.

Tóbiás József felszólította a kormányt, hogy  olyan politikát folytasson, amelynek eredményeként a magyar szülők meg tudnak élni a fizetésükből, van munkájuk, és el tudják tartani a családjukat. Hátborzongatónak nevezte, hogy folyamatosan növekszik a gyermekek elszegényedése. Az MTA adataira hivatkozva elmondta, hogy ma Magyarországon közel ötvenezer gyermek éhezik tartósan, kétszázezer pedig időszakosan kényszerül nélkülözni.

A KSH adataiból pedig az látható, hogy a szegénységben élő gyerekek száma folyamatosan nőtt az elmúlt években, és ma már minden negyedik gyermek nélkülöz – mutatott rá Tóbiás József, aki azt is elmondta, hogy a kutatások szerint ez a nagycsaládosoknál  51 százalékot, míg a gyermeküket egyedül nevelőknél 31 százalékot jelent. Száz szegénységben élő ember közül 34 gyermek vagy fiatal – tette hozzá. Ennek okát az elhibázott gazdaságpolitikában és a szociális ellátórendszer szétzilált állapotában jelölte meg. Európában azt vallják, hogy a gyermekekre vigyázni kell, a gyermek érték, és a gyermekeknek jogaik vannak, amelyek arra kötelezik a politikusokat, hogy segítsék jobbá tenni a sorsukat.

A gyermekéhezés felszámolása közös nemzeti ügyünk, és nem pártpolitikai kérdés. Nem politikai csaták terepe, hanem nemzeti minimum – hangsúlyozta Tóbiás József.

Kapcsolódó párttagok